Koruna se přiblížila k 29,00 Kč/EUR, pak oslabila na 29,13 Kč/EUR

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Koruna během dne nejprve posílila a přiblížila se až k hranici 29,00 Kč/EUR. Prolomit se jí však nepodařilo a v závěru kurz oslabil až na 29,13 Kč/EUR, což je proti otevírací hodnotě oslabení o pět haléřů. Koruna ztratila i vůči dolaru. Proti otevírací hodnotě oslabila o devět haléřů a kolem 17:00 stála na 24,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Korekce jsme se v závěru týdne nedočkali, naopak koruna své zisky z průběhu týdne ještě o něco vylepšila a dosáhla své nejsilnější úrovně za poslední dva měsíce," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. I přesto je však podle něj dnešní obchodování možné označit jako velmi klidné. Podobná situace panovala i na okolních regionálních trzích.

Na dnešním obchodování s korunou se již podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové nepodílel tak jako v předešlých dnech vývoj na eurodolarovém trhu, ale ryzí psychologie. "Koruna se dostala na dohled magické hranici rovných 29,00 Kč/EUR a investoři věřili, že tato kulatá hranice nakonec padne," uvedla Šichtařová.

Spekulativní nákupy korun kurz dostaly až na vzdálenost čtyř haléřů od 29,00 Kč/EUR. Nakonec však hranice odolala. Podle Šichtařové by nicméně začátek dalšího týdne měl přinést další posílení koruny vůči euru a mohl by dokonce padnout i historický rekord 28,92 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK