Slovensko učinilo důležitý krok k přijetí eura

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/BRATISLAVA 26. listopadu (ČTK) - Slovensko vstoupilo do režimu směnných kurzů ERM-2, čímž učinilo důležitý krok k přijetí eura. V pátek večer po uzavření burz v Evropě a Severní Americe to oznámila Evropská unie. Střední hodnota vázaného směnného kurzu k euru bude 38,4550 slovenské koruny za jedno euro. Kurz může kolísat ve fluktuačním pásmu plus minus 15 procent kolem střední hodnoty, oznámil podle agentury Reuters Brusel.

Podle kritérií vstupu do eurozóny musí měna kandidátské země v ERM-2 setrvat alespoň dva roky, než jí lze povolit zavedení eura. "Členství v ERM-2 a stanovená centrální parita by měly přispět k stabilizaci kurzovního vývoje slovenské koruny. Zároveň podpoří také dynamický růst slovenského hospodářství," uvedli ve společném prohlášení ministr financí Ivan Mikloš a guvernér centrální banky Ivan Šramko.

Aktuální povolené stropy a dolní limity kurzu, při nichž se slovenskou měnou může obchodovat Evropská centrální banka (ECB), oznámí ECB a Slovenská národní banka v pondělí před zahájením obchodování.

Ministerstvo a národní banka očekávají, že vstupem do režimu směnných kurzů nebude slovenská koruna ovlivňována vývojem kurzů okolních měn jako doposud. "Změnou kurzovního režimu z plovoucího na ERM-2 je slovenská koruna v jiném postavení než měny ostatních zemí visegrádské čtyřky, které mají nadále plovoucí kurz," píše se v prohlášení.

Slovensko chce do eurozóny vstoupit k 1. lednu 2009, zatímco ČR hodlá přejít na jednotnou evropskou měnu 1. ledna 2010 a do směnného mechanismu ERM-2 ještě nevstoupila. Stejně je na tom Maďarsko, které se k systému chce připojit rovněž k 1. lednu 2010 a Polsko, jež si ale jako jediný člen EU zatím termín přijetí eura nevytyčilo.

Naopak Estonsko, Litva a Slovinsko, které chtějí přijmout společnou měnu v roce 2007, a Kypr, Lotyšsko a Malta, jež tak chtějí učinit o rok později, už členy mechanismu ERM-2 jsou.

Před připojením k ERM-2 musejí státy splnit kritéria nízké inflace, nízkých rozpočtových deficitů a zadlužení státu a malých výkyvů národní měny vůči euru.

Slovensko bylo do systému přijato na základě svých závazků udržovat cenovou stabilitu a provádět přísnou fiskální politiku, která je nutná pro zachování makroekonomické stability, včetně nízké inflace, uvádí se v příslušném komuniké Evropské unie.

EU tento měsíc zveřejnila hodnocení, podle něhož Slovensko splnilo kritéria týkající se inflace a dluhu, ale jeho rozpočtový deficit na úrovni 4,1 procenta hrubého domácího produktu je stále tři procenta nad limitem stanoveným pro přijetí do eurozóny.

ČR zatím plní tři z pěti bodů, což je nejlepší výsledek ze zemí visegrádské čtyřky. Podle EU bude Bratislava muset pozorně dohlížet na rozpočtovou kázeň, aby včas zabránila neplánovaným schodkům.

Slovenská vláda přijala plán přípravy na přijetí eura v červnu. Podle textu plánu bude přechod na euro nejzávažnější logistickou operací v dějinách samostatného Slovenska.

V současnosti platí eurem jako oficiálním platidlem občané 12 členských zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK