Tisíce odborářů v Praze demonstrují na podporu zákoníku práce

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. listopadu (ČTK) - V Praze demonstrují tisíce odborářů z celé země. Jejich průvod se seřadil u ústí Čechova mostu a dosahuje až na Letnou. Doprava v místě je omezena. Demonstranti se přesunou na Palachovo náměstí, kde se od 12:00 uskuteční hlavní část akce. Odboráři chtějí podpořit přijetí nového zákoníku práce v podobě, v jaké ho schválili v prvním čtení poslanci. Protestují proti návrhům na změny, které žádají zaměstnavatelé a ODS, KDU-ČSL a US-DEU a které by podle odborů oslabily práva zaměstnanců.

Odboráři mají v rukou transparenty a vlajky, například s nápisy Nevolnictví zaručeno nebo Nedali jste, neberte. Z davu se ozývá hlasitý pískot, mnozí odboráři si na pomoc vzali na způsob fotbalových fanoušků trumpety. K vidění jsou i modrobílé vlajky odborového svazu Kovo, bleděmodré standarty Odborového sdružení železničářů, přijeli také například horníci z Karviné. Odbory odhadovaly, že na demonstraci dorazí 25.000 lidí, podle prvotního odhadu ČTK je jich o něco méně.

Zákoník schválila vláda a v prvním čtení i sněmovna. Současné znění zákoníku je podle odborářů vyvážené, ačkoli i pro ně jde jen o kompromis. "Pokud bychom ho psali my, vypadal by jinak," uvedl již dříve předseda ČMKOS Milan Štěch. Legislativní rada vlády uvedla, že návrh je v některých pasážích protiústavní. Odbory to odmítají.

Představitelé lidovců, unionistů i ODS dali i proto už dříve najevo, že chtějí text upravit. Odbory jsou však proti. Zejména jim vadí snahy omezit jejich pravomoci. Návrh zákoníku i akci odborů kritizují zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka jde o prázdné gesto a demonstraci síly ve chvíli, kdy se už KSČM stejně s ČSSD dohodly na tom, že návrh prosadí.

Zaměstnavatelské svazy dnes odpoledne v souvislosti s protestem uspořádají tiskovou konferenci, na níž představí vlastní pohled na další osud normy. Podnikatelé také dnes chtěli proti zákoníku stávkovat, ale nakonec se jejich akce neuskuteční.

Současný zákoník platí od roku 1966, v posledních 15 letech prošel řadou novelizací. Podle expertů je nyní nepřehledný a složitý. Návrh má teď změnit celkovou filozofii tohoto zákona - v budoucnu má totiž místo principu "zakázáno je vše, co není povoleno", platit "dovoleno je vše, co není zakázáno".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK