Německo se zatím nechce otevřít pracovníkům z nových zemí EU

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 26. listopadu (zpravodajka ČTK) - Česko-německé vztahy jsou sice podle dnešního vyjádření ministrů zahraničí obou zemí vynikající, přesto se ale Praha ani od nové berlínské vlády velké koalice nedočká předčasného zrušení přechodného období na volný pohybu pracovníků. Německo si tímto způsobem chrání svůj pracovní trh před lidmi z nových zemí Evropské unie.

"Velká koalice se dohodla, že převezme postoj předchozí vlády a možnosti omezení flexibility vyčerpá," potvrdil novinářům německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po pracovním obědě s českým protějškem Cyrilem Svobodou. Tento závazek si vláda SPD a CDU/CSU vložila i do společné koaliční smlouvy.

Cyril Svoboda ovšem zdůraznil, že Češi německý pracovní trh neohrožují. "Zpráva, která přichází od nás: Nepřinášíme, nepřineseme žádné nebezpečí," oponoval Steinmeierovi.

Český ministr se dnes stal jedním z prvních šéfů diplomacie, které Steinmeier po svém jmenování tento týden přijal. Oba také doufají, že se EU do vánoc shodne na finančním rámci o příštím rozpočtovém výhledu na léta 2007 až 2013. Členské země se už měsíce přou o výši výdajů.

Steinmeier zopakoval, že Německo nehodlá ustoupit z požadavku, aby výdaje Evropské unie nepřekročily jedno procento hrubého národního produktu EU. Německo je čistý plátce do evropského rozpočtu a snaží se své příspěvky co nejvíce snížit.

"Čím bude blíže nový návrh původnímu lucemburskému, tím bude snazší dohoda. Čím bude to řešení spravedlivější vůči všem, tím bude snazší dohoda. A čím bude méně výjimek pro jednotlivé státy, tím bude snazší dohoda," nastínil Svoboda českou pozici. Dotkl se i přesvědčení, že i Londýn by se měl při obtížných jednáních vzdát takzvané slevy - příspěvku, který se mu každoročně z evropského rozpočtu vrací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK