Odboráři v Praze podpořili vládní návrh zákoníku práce

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. listopadu (ČTK) - V Praze na Palachově náměstí demonstrovaly desetitisíce odborářů z celé země. Odbory se dovolávaly přijetí nového zákoníku práce v podobě, v jaké ho předložila vláda a v prvním čtení schválili poslanci. Protestovaly proti návrhům na změny, které žádají zaměstnavatelé a ODS, KDU-ČSL a US-DEU a jež by podle odborů oslabily práva zaměstnanců. Akce, na kterou odboráři přijeli několika stovkami autobusů, v hlavním městě zkomplikovala dopravu.

V záplavě odborářských vlajek se objevily stovky transparentů, například s nápisy Nevolnictví bylo zrušeno roku 1781 nebo Nedali jste, neberte. Z davu, který na Staré Město přišel z Letné, se ozýval pískot, mnozí odboráři si na pomoc vzali trumpety. K vidění byly modrobílé vlajky odborového svazu Kovo, bleděmodré standarty Odborového sdružení železničářů, s černozelenými barvami přijeli například horníci z Karvinska.

Podle odborů na demonstraci dorazilo nejméně 30.000 lidí z 51 odborových svazů, přihlížející policisté jejich počet pro ČTK odhadli asi na 25.000. Účast na akci tak odpovídala původním předpokladům odborářů. Na mítink přišel odborový předák Milan Štěch, europoslanec Richard Falbr, předseda sněmovny Lubomír Zaorálek a také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (všichni ČSSD). Převážnou část protestujících tvořili lidé ve středním věku, dorazilo ale i mnoho mladých, včetně anarchistů a komunistické mládeže.

Demonstranti přijeli ze všech regionů Česka, odbory jim podle některých z nich jízdné proplatí. ČTK si nejčastěji stěžovali na to, že pravicové strany usilují o zavedení kapitalismu v zemi ve stylu 19. století.

Mrazivému počasí někteří protestující čelili alkoholem, jeden demonstrant v davu zkolaboval a byl převezen do nemocnice. Jiní účastníci akce, hlavně mladí, nebyli schopni odpovědět na otázku ČTK, proč vlastně demonstrují.

Na mítink dohlížela stovka policistů. Mluvčí pražské policie ČTK řekla, že na trase průvodu odborářů byla krátkodobě omezena doprava. Řidiči podle ní byli také upozorněni, aby se pokud možno vyhnuli oblasti kolem Letné, kam přijelo téměř 500 odborářských autobusů. Akce si vyžádala také omezení některých tramvajových linek.

Dopravní komplikace si podle policie vyžádal i podvečerní odjezd odborářů, dlouhé kolony autobusů totiž při výjezdu z Letenské pláně částečně zablokovaly třídu Milady Horákové. Policie počítá s tím, že situace se uklidní po 18:00, kdy by autokary už měly být pryč.

Zákoník práce schválila vláda a v prvním čtení i sněmovna. Jeho současné znění je podle odborářů vyvážené. Představitelé lidovců, unionistů i ODS ale dali už dříve najevo, že chtějí text upravit. Odbory jsou proti. Zejména jim vadí snahy omezit jejich pravomoci. Podle Hospodářské komory je ale jejich dnešní demonstrace prázdné gesto a demonstrace síly ve chvíli, kdy se už KSČM stejně s ČSSD dohodly na tom, že návrh prosadí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK