Největší české asociace hotelů a restaurací se příští rok spojí

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠPINDLERŮV MLÝN (Trutnovsko)/HRADEC KRÁLOVÉ 26. listopadu (ČTK) - Národní federace hotelů a restaurací (NFHR) a Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Ho.Re.Ka, které jsou největšími asociacemi hotelů a restaurací v České republice, se příští rok na jaře spojí. Se záměrem dnes ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku, kde se koná 22. konference NFHR, souhlasili její delegáti, řekl ČTK prezident federace Pavel Hlinka.

"Valná hromada Ho.Re.Ka se sloučením souhlasila již před 14 dny, plánujeme, že valné shromáždění by se mohlo uskutečnit v březnu či dubnu," dodal. Cílem spojení je vznik jednotné a silné organizace, která bude vyjednávat se státními i regionálními orgány. Sloučením vznikne asociace, která bude zastupovat 30.000 zaměstnanců služeb. Sdružovat bude téměř 1000 firem, které dosahují ročně tržeb přes 26 miliard korun.

Součástí konference, která ve Špindlerově Mlýně začala ve čtvrtek, byly i odborné diskuse. Byla zde podepsána i dohoda o vzájemné spolupráci mezi ministerstvem pro místní rozvoj a Svazem obchodu a cestovního ruchu České republiky. "Chtěli bychom s asociacemi spolupracovat na přípravě čerpání unijních finančních zdrojů na rozvoj turistického ruchu, nejen infrastruktury, ale například i na výchovu zaměstnanců," řekl dnes ČTK ministr Radko Martínek. Podle něj by ministerstvo mělo společně s profesními organizacemi například diskutovat o připravovaných zákonech.

"Chceme spolupracovat na koncepci cestovního ruchu, více diskutovat o přípravě zákonů a některých projektů," řekl Hlinka. Podle něj například není správné, že dosud propagaci České republiky v zahraničí zajišťuje několik subjektů a není jednotná. "Myslíme si, že kdyby ji zajišťovala jedna organizace, tak by byla účinnější a zřejmě i levnější," uvedl Hlinka.

Národní federace hotelů a restaurací České republiky vznikla na počátku 90. let, dnes má více než 300 členů, kteří disponují více než 21.000 hotelovými pokoji a mají obrat přes 20 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK