Ve střední Evropě ubylo nesolventních stavebních podniků

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Ve stavebnictví, ale i dopravě a zemědělství ubylo loni ve střední a východní Evropě nesolventních podniků. Naopak v maloobchodu a velkoobchodu jich ve srovnání s rokem 2003 přibylo. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface Intercredit, která porovnala finanční zdraví více než 4,5 milionu firem z osmi států střední a východní Evropy včetně Česka.

Ve stavebnictví a dopravě se již pozitivně projevil loňský vstup pěti středoevropských zemí do Evropské unie, řekl manažer marketingu a prodeje Coface Intercredit Holding Robert Kovacs. Stavební podniky podle něj těží z účasti na projektech rozvoje infrastruktury podporovaných EU a doprava profituje z odstranění celních bariér a rostoucí konkurence mezi přepravci v západní Evropě.

Naopak nejvýraznější nárůst insolvencí byl v maloobchodu. Zatímco v roce 2003 jich připadalo na maloobchod 11 procent, loni to bylo již přes 15 procent, v ČR pak dokonce 17,8 procenta. Ve velkoobchodu nebyl nárůst počtu podniků s finančními potížemi tak zřetelný, nicméně společnosti z tohoto odvětví mají v rámci regionu i nadále největší podíl na celkovém počtu insolvencí, takže rizikovost tohoto sektoru je nejvyšší.

"Rostoucí počet insolvencí podniků zabývajících se velkoobchodem i maloobchodem lze v důsledku vysoce konkurenčního prostředí pozorovat téměř ve všech státech střední a východní Evropy," uvedl analytik Coface Intercredit Czechia Petr Barák. Proti průměru za celou oblast je ale v Česku situace poněkud odlišná. Ještě vyšší riziko insolvence než ve velkoobchodu zde bylo v roce 2004 ve výrobě a opravách strojů, vydavatelství a tisku, a především ve výrobě potravin a nápojů, dodal.

Společnost Coface Intercredit sledovala, kolik podniků z jednotlivých sektorů ekonomiky se loni dostalo do platebních potíží, a tyto údaje porovnávala s výsledky za rok 2003. Studie se opírá o vlastní databázi zahrnující více než 4,5 milionu společností z Bulharska, Česka, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska, mezi nimiž bylo za rok 2004 zaznamenáno 5340 insolvencí.

Coface Intercredit Czechia je stoprocentní dceřinou společností rakouského holdingu Coface Intercredit Holding, jehož prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface. Firma je předním poskytovatelem služeb v oboru obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK