Zahraničí ČR dluží 37,2 mld. Kč, čtyřikrát méně než před 12 roky

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Výše dluhů, které mají cizí státy vůči České republice, se od roku 1993 snížila zhruba čtyřikrát. Při vzniku samostatného státu cizí země ČR dlužily 156 miliard korun, letos na konci srpna to bylo 37,2 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, jež ČTK získala z ministerstva financí. Největší pohledávku - přes osm miliard korun - má Česko v Rusku; o miliardu méně pak České republice dluží Irák. Dluh Česka vůči zahraničí ale jeho pohledávky výrazně převyšuje.

Z údajů České národní banky vyplývá, že ve druhém čtvrtletí letošního roku se zvýšil o 44 miliard na 1073 miliard korun. Samotný vládní dluh z této částky představuje přibližně 19 procent. "Ve srovnání s celkovým objemem českých závazků i dluhů jsou pohledávky vůči jiným vládám velmi nízké. Český stát i česká ekonomika jako celek jsou dnes čistým dlužníkem," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Celková výše pohledávek ČR v zahraničí představuje například letošní rozpočet ministerstva zemědělství. Pokud se podělí počtem lidí, ukáže se, že státy každému Čechovi dluží přibližně 3600 korun.

Velká část dluhů vznikla před rokem 1989 za bývalého režimu, kdy tehdejší komunistická vláda půjčovala spřáteleným zemím. Z 37,2 miliardy korun také asi 13,8 miliardy Kč připadá na pohledávky, jež stát převzal od ČSOB při prodeji IPB.

MF se snaží dluhy v zahraničí vymoci, uvedl mluvčí resortu Marek Zeman. "Pokud dlužnická strana své smluvně sjednané závazky neplní a nedaří se s kompetentními orgány dlužnických zemí navázat přímá jednání vedoucí ke splacení pohledávek, hledá MF jiné možnosti náhradních, komerčních způsobů řešení," řekl Zeman. Jde o využití služeb specializovaných firem či zprostředkovatelů, již podle MF díky kontaktům dokážou docílit úhrady pohledávky.

Albánie letos slíbila, že do deseti let zaplatí 250 milionů korun. V dubnu vstoupila v platnost dohoda se Sýrií o vypořádání a země teď dodržuje splátkový kalendář. Podrobnosti dohody ale podléhají režimu utajení. Stát podle serveru EuroOnline z pohledávky vymáhal jen deset procent a zbytek zemi odpustil.

Dluh Ruska vůči ČR činil původně asi 3,6 miliardy dolarů (více než 88 miliard korun), splátky začaly až v roce 2002. Zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila od státu společnost Falkon Capital, která zaplatila asi 4,25 miliardy korun a kterou český tisk v minulosti označil za nedůvěryhodnou. Falkon dluh prodal ruské energetické firmě RAO JES za dodávky elektrické energie. Další čtyři miliardy Kč by ČR měla do konce roku 2006 získat ve zboží včetně dodávek vojenského materiálu.

Splátky podle dohodnutých kalendářů nyní dodržují Laos, Nikaragua, Alžírsko. S Kambodžou, bývalými státy Jugoslávie a Irákem se zase dohoda o splacení dluhu připravuje.

Naopak s některými dalšími státy nejspíš brzké splacení dluhů nebude příliš snadné. Například Bělorusko sice původně navrhlo formu vypořádání, teď ale není kvůli nepříznivým diplomatickým vztahům možné na vládní úrovni v řešení úvěrového vztahu pokračovat, uvedlo MF. Problémy jsou například i s Kubou, KLDR a Íránem.

V celkových pohledávkách ČR není zahrnut dluh Kazachstánu a Ukrajiny. Dosud totiž neexistuje jednoznačné a oboustranně akceptované vyčíslení nominální hodnoty pohledávky, například v dolarech, uvedl Zeman. S představiteli Kazachstánu o dluhu jednal v listopadu náměstek ministra financí Eduard Janota, podle něhož dluh bez úroků představuje asi 3,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK