Sobotka sněmovně navrhne změny zákona o bankách asi koncem ledna

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Koncem ledna by se mohl ve sněmovně objevit návrh na změny zákona o bankách, které podle ministerstva financí zlepší postavení klientů peněžních ústavů. Ministr financí Bohuslav Sobotka zřejmě vzhledem k blížícímu se závěru funkčního období vlády předloží návrh rovnou ve sněmovně jako poslaneckou iniciativu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

"Víme, co chceme udělat, a diskutujeme s bankami o tom, jak by se to mělo udělat," uvedl. Za zvláštní označil situaci, kdy Česká bankovní asociace je proti řadě změn, ale zároveň řada členských bank s ministerstvem údajně o způsobu provedení novinek jedná. Asociace v minulosti většinu požadavků ministerstva odmítla.

Podle dosavadních informací navrhuje ministerstvo legislativní změny ve 13 oblastech. Chce například uzákonit, aby byl povinně přikládán sazebník ke smlouvám. Informace o jeho změnách by pak klienti měli mít včas; MF navrhuje lhůtu jednoho měsíce. Legislativa by se měla upravit i tak, aby lidé měli možnost odmítnout přikládání reklamy do výpisů z účtů. Zřídit by se měl institut finančního ombudsmana i jednotná databáze sazebníků. Ombudsman by měl vzniknout ze současného finančního arbitra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK