Koruna posílila na 29,03 Kč/EUR, může prolomit i 29,00 Kč/EUR

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. listopadu (ČTK) - Česká měna vůči euru zpevnila proti otevírací hodnotě o dva haléře a krátce po 10:30 stála na 29,03 Kč/EUR. Ve srovnání s pátkem je o osm haléřů silnější. Příčinou je pohyb slovenské koruny, která posílila po pátečním oznámení, že Slovensko vstupuje do režimu směnných kurzů ERM-2. Sdělil to analytik Patria Online Tomáš Vlk, podle něhož dnes koruna může prolomit i hranici 29 korun za euro.

Koruna proti ránu posílila i vůči dolaru. Aktuálně stojí na 24,81 Kč/USD, což je při srovnání s otevírací hodnotou zpevnění o čtyři haléře.

"Čekáme převážně stagnaci koruny, případně nepatrné oslabení řádově o několik haléřů," řekla dnes ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Na domácím trhu nyní podle ní chybějí nové impulzy a eurodolarový trh se vyvíjí spíš pro korunu nepříznivě. "Proto si (dnes) koruna vybere oddechový čas před pokusem prolomit hranici 29,00 Kč/EUR," doplnila.

I Miroslav Plojhar z České spořitelny se domnívá, že koruna dnes stojí před testem hranice 29,00 Kč/EUR. Důvodem je podle něj fakt, že se uklidnily obavy z růstu úroků ve světě a nastalo zklidnění i na polském trhu po nedávných parlamentních a prezidentských volbách.

Důležité by pro vývoj kurzu české měny mohlo být i čtvrteční prohlášení Evropské centrální banky ohledně možného zvyšování sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK