Podniky mohou využít dotované poradenství o evropských fondech

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. listopadu (ČTK) - České podniky mohou ode dneška využít dotované poradenství v oblasti evropských fondů a informačních technologií, které pro ně připravila Hospodářská komora pod názvem GetIT. Na tiskové konferenci to řekl vedoucí projektu Michal Zálešák. Jde o první projekt tohoto typu v České republice, dodal.

Drobní podnikatelé podle něj zatím většinou neumějí účinně čerpat peníze z fondů EU. "Lidé si myslí, že orientace v evropských fondech je příliš složitá, a proto se do žádostí o ně vůbec nepouštějí," doplnil prezident komory Jaromír Drábek.

Dotované programy jsou na rozdíl od některých dotačních a podpůrných státních programů určené pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost. Podnikatelé mohou nyní od poradenské agentury Raven Consulting získat služby pro komplexní zpracování žádosti o peníze z fondů EU od 5000 Kč.

Všichni příjemci dotovaného poradenství mají možnost dostávat bezplatný aktualizovaný informační servis o vhodných dotacích, grantech a programech financování. Mohou také obdržet na rok zdarma službu, která zahrnuje i pravidelný monitoring zhruba tisíce fondů a programů EU.

Portál www.GetIT.cz nabízí též porovnání úrovně firmy v rozvoji IT, 25 krátkých bezplatných vzdělávacích kurzů o jejich využití a elektronický obchod. Podnikatelé mohou zadávat dotazy prostřednictvím elektronických formulářů, e-mailem, přes telefonické centrum i SMS informační linky, uvedl Zálešák.

Hospodářská komora program připravila pod záštitou České agentury na podporu obchodu CzechTrade a Czech ICT Alliance. Partnery projektu jsou firmy AutoCont, Cisco Systems, Český Telecom, Hewlett-Packard, Intel, LANGMaster International, Microsoft, finančním partnerem je Česká spořitelna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK