Koruna klidná kolem 29,00 Kč/EUR, k dolaru posílila na 24,52 Kč

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. listopadu (ČTK) - Česká měna je při poklidném obchodování od rána stabilní kolem hladiny 29,00 Kč za euro, kde stála i v 10:45. Vůči dolaru je kurz koruny proti pondělnímu závěru o 14 haléřů silnější na 24,52 Kč/USD. Informoval o tom dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha.

"Vzhledem k dnešní nízké aktivitě na pražském devizovém trhu by bylo překvapivé, kdyby koruna dnes překonala historické maximum," uvedl. Rekordu domácí měna dosáhla v červenci 2002, kdy se podle něj uskutečnily obchody těsně pod hranicí 28,90 Kč/EUR. Přesnou hodnotu maxima je těžké určit, protože tehdy ještě neexistoval nynější elektronický systém, dodal.

Koruna proti dolaru získává spolu s tím, jak americká měna ztrácí na světových trzích, upozornil analytik Patria Online Tomáš Vlk. Dolar se nyní obchoduje na 1,1820 USD/EUR, v pondělním americkém obchodování se však dostal až k 1,1900 USD/EUR. Na trhu je podle Vlka znát nervozita před čtvrtečním jednáním Evropské centrální banky.

Hlavními důvody posílení tuzemské měny na dohled historických maxim je podle ekonomů optimistická nálada investorů vůči celému regionu střední Evropy, pokračující příliv přímých zahraničních investic a pondělní oznámení o vstupu slovenské koruny do systému ERM-2, který předchází zavedení eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK