Blair: Britská vláda zváží výstavbu nových jaderných elektráren

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 29. listopadu (ČTK) - Britská vláda zřejmě zváží výstavbu nové generace jaderných elektráren, aby zajistila bezpečnost energetických dodávek a vyšla vstříc potřebě snižování emisí skleníkových plynů. Řekl to na konferenci průmyslníků premiér Tony Blair a dodal, že rozhodnutí bude učiněno do poloviny příštího roku.

Jaderná energie nyní zajišťuje asi pětinu britských dodávek elektřiny. Dvanáctka těchto závodů však zastarává a bez jejich náhrady či modernizace by Británie vyráběla z jádra v roce 2010 již jen čtyři procenta své spotřeby.

Poslední revize energetické politiky před dvěma lety došla k závěru, že náklady jaderné energie jsou nejasné a že k uspokojení potřeb budou stačit jiné obnovitelné zdroje při větším šetření s tradičními zdroji. Nyní se však globální situace podle Blaira změnila.

"Otázka energetické politiky se vrátila s plnou silou. Ceny energie vzrostly. Dodávky energie jsou ohroženy. Klimatická změna vytvořila pocit naléhavosti," řekl Blair na konferenci, které se zúčastnil i český premiér Jiří Paroubek. Jaderná energie nevytváří skleníkové plyny, které podle řady vědců vyvolávají změny klimatu, a na rozdíl od alternativních zdrojů jako slunce a vítr zaručuje spolehlivost dodávek.

"Revize se bude konkrétně týkat otázky, zda vytvoříme podmínky pro rozvoj nové generace jaderných elektráren," řekl Blair v projevu, který byl asi na hodinu narušen demonstrací dvou protijaderných aktivistů. Ti se nejprve domáhali možnosti vystoupit na konferenci před Blairem, a když se jim to nepovedlo, vyvěsili na ocelovou konstrukci konferenčního sálu transparent a na účastníky házeli letáky.

Blair připomněl, že Británie, která byla nedávno ve spotřebě zemního plynu soběstačná, se brzy stane jeho dovozcem. Zdůraznil, že ukončování životnosti starých uhelných a jaderných elektráren vytvoří v britské energetice v dohledné době velkou mezeru, kterou módní alternativní zdroje nepokryjí. "Něco z toho bude obnovitelnými zdroji nahrazeno, nebude to však moci být všechno," řekl Blair.

Principy nového programu energetické politiky nastínil před Blairovým vystoupením ministr průmyslu Alan Johnson. Ten v rozhlasové stanici BBC řekl, že připravovaná revize se bude koncentrovat na bezpečnost dodávek, cenovou dostupnost a omezení skleníkových plynů.

Kromě ekologických organizací bude mít Blair ve snaze o oživení jaderné energetiky proti sobě některé poslance vlastní strany. Petici odmítající výstavbu nových jaderných elektráren podepsalo asi 40 z více než 350 labouristických zástupců v parlamentu. Jejich postoj však může v otázce jaderné energetiky vyvážit vstřícný přístup opozičních konzervativců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK