ÚOHS zahájil 12 správních řízení s ČSTV kvůli stavebním zakázkám

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 29. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil v uplynulých dnech 12 správních řízení, které se týkají veřejných zakázek Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Důvodné podezření z chybného postupu zadavatele má úřad u staveb v celkovém objemu asi 200 milionů korun. Informoval o tom tiskový odbor úřadu. Možná maximální pokuta je jedno procento z ceny zakázky, v tomto případě dva miliony Kč.

Kontrolu zahájil úřad už loni a vybral tendry na výstavbu sportovišť z let 2002 až 2004 v celkovém objemu téměř 700 milionů korun, na něž šla více než desetimilionová dotace. Jde například o zakázku na rekonstrukci plaveckého stadionu v Praze - Podolí, výstavbu fotbalových hřišť na ploše strahovského stadionu v Praze, stavbu hřišť pro fotbalový klub FC Příbram, rekonstrukci tenisového areálu pražské Sparty, zimního stadionu SK Slavie Praha, fotbalového hřiště v Uherském Brodě a dalších.

"Lhůta pro vydání rozhodnutí je 30, případně 60 dní ode dne zahájení řízení," připomněl ředitel tiskového odboru ÚOHS Kristián Chalupa.

Při výstavbě sportovišť chybovali i další zadavatelé. Úřad již vydal čtyři zatím nepravomocná rozhodnutí, v nichž zjistil chyby u zakázek Sportovních klubů Zlín. Ve všech případech jsou přitom stejné chyby, a sice uzavření smlouvy s nekvalifikovanými uchazeči, zjednodušená výzva jednomu zájemci či chybějící popis a zdůvodnění výběru nejvhodnější nabídky. Úřad tedy třikrát uložil zlínským klubům pokuty v souhrnu 70.000 korun.

Zatím nepravomocná je i pokuta 200.000 Kč, kterou dal úřad městu Uherské Hradiště v jednom ze dvou správních řízení. Radnice rozdělila výstavbu sportovního areálu na dílčí zakázky, které zadala zjednodušenou formou výzev více zájemcům k podání nabídek. Celková výše zakázek ale činila téměř 70 milionů korun a v tomto případě muselo město vypsat veřejnou obchodní soutěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK