Kraj má devět dnů na dohodu s majiteli pozemků v Nošovicích

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 29. listopadu (ČTK) - Moravskoslezský kraj musí nejpozději 8. prosince oznámit, zda jsou připraveny pozemky pro plánovanou průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kterou preferuje jihokorejská společnost Hyundai Motor Company pro stavbu evropské automobilky. Pokud se do té doby kraji nepodaří dohodnout výkupy pozemků se všemi majiteli, bude tato obří investice v Česku ohrožena. Na tiskové konferenci to řekl hejtman Evžen Tošenovský (ODS).

Kraj zatím vyřešil výkupy s 95 procenty vlastníků půdy a rodinných domů v budoucí zóně, stavbu zóny na zbylých pěti procentech blokuje sedm vlastníků. Mezi nimi je Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které vlastní 0,32 hektaru půdy a jako kompenzaci za přesun do jiné lokality požaduje 147 milionů korun. Kraj považuje částku za nepřiměřenou a odhaduje náklady nutné na přesun výroby na necelých 60 milionů Kč.

"Pokud se nám nepodaří vyřešit těch zbývajících pět procent, bude to znamenat, že Hyundai nemůže počítat s Nošovicemi a že nabízíme pouze oblast průmyslové zóny Mošnov, kterou souběžně s městem Ostrava připravujeme. Pokud by Hyundai nesouhlasil s Mošnovem, znamenalo by to, že Hyundai do ČR nepřijde, nebudou realizovány žádné stavby a obchvaty, které jsou s výstavbou automobilky spojeny a lidé neobdrží peníze za výkupy pozemků v Nošovicích," uvedl hejtman.

Připustil, že kraj zbylé výkupy zvládne jen obtížně. Nehodlá zvedat svou nabídku 150 korun za metr čtvereční půdy. Někteří vlastníci navíc odmítají s krajem o prodeji vůbec jednat. "Jde o fatální nesouhlasy, kdy odmítají jednat a prodat. Nechtějí na jednání ani přijet autem, které pro ně hejtman posílá. S jedním vlastníkem se nám nepodařilo kontaktovat vůbec," uvedl náměstek hejtmana Pavel Drobil.

V případě, že se kraj nedohodne se všemi majiteli, odešle dopisy drobným vlastníkům, že ruší již uzavřený smluvní vztah. Majitelé půdy tak přijdou o milionové částky. "Troufám si říct, že v Nošovicích může být nejvíce milionářů v České republice," uvedl hejtman. "Lidé si musí zvyknout, že nabídka je taková, nebo není," dodal s tím, že když zóna v Nošovicích nevznikne, bude cena půdy v obci na dřívější ceně zemědělské půdy, která je podle něj do deseti korun za metr čtvereční.

Hanuš Krejčí z agentury CzechInvest řekl, že plocha zóny Mošnov je pro případnou investici firmy Hyundai dostatečná, ale připravuje se jen jako záložní varianta. "Mošnov je o 20 kilometrů dál od slovenských hranic. Investor si dokáže spočítat, co udělá 20 kilometrů denně pro každodenní provoz po dobu desítek let," uvedl. Na Slovensku má Hyundai svoji divizi KIA Motors. Podle Krejčího je zřejmé, že když korejský montážní závod vyroste v Nošovicích, Mošnov bude přeplněn subdodovateli pro automobilku.

Kraj musí kvůli nošovické zóně vyřešit sedm problémových pozemků, což je asi 30 hektarů půdy. Čtyři pozemky jsou pro zónu klíčové, nesouhlas zbylých třech majitelů by prý znamenal změnit hranice budoucí zóny. Velmi komplikované bude podle hejtmana jednání s Plzeňským Prazdrojem, jehož pivovar Radegast vlastní pozemky v připravované zóně a jejich prodej podmiňuje zcelením zóny a existencí jednoho vlastníka.

Nošovické družstvo dříve souhlasilo se stěhováním do jiné lokality, ale žádá za to 147 milionů korun ve dvou až třech splátkách. Kraj ovšem odhaduje náklady na přesun výroby družstva na zhruba 60 milionů korun, které by družstevníkům vyplatil během deseti let. K tomu musí zaplatit 70 milionů korun jako náhradu družstevníkům v Bruzovicích a soukromé firmě TOZOS Horní Tošanovice, která půdu Nošovickým uvolňuje. Pokud by kraj přistoupil na stávající požadavky zemědělců, mohlo by to být podle kraje považováno za veřejnou podporu.

Zemědělci chtějí peníze od kraje využít na náhrady za horší kvalitu půdy či na obnovu technického parku. Podle hejtmanova náměstka Pavla Drobila (ODS) si například započítali stavbu hnojiště za 27 milionů, ale podle něj se dá pořídit za čtyři až osm milionů korun. Podle Drobila je nereálný i další požadavek družstevníků na patnáctileté nájemní smlouvy bez výpovědní lhůty. Kraj jim nabízí nájemní smlouvy na pět let, což je údajně maximálně dosažitelná doba pronájmu pozemků soukromých vlastníků.

Investice firmy Hyundai by podle hejtmana vyřešila také dopravu a bezpečnostní situaci v regionu. Nejenže podle něj bude vyřešeno dopravní spojení na Slovensko, a to i po železnici, urychlí se také stavba silničních obchvatů například Příbora, Jablunkovska, Českého Těšína, Třinecka i Nošovic. Počítá se také s výstavbou hasičského centra v Nošovicích pro celé Beskydy.

Podle Krejčího bude Hyundai pro severní Moravu větším přínosem, než je pro střední Čechy kolínská automobilka TPCA, protože projekt Korejců bude zahrnovat i motorárnu a navíc bude firma vyrábět dražší vozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK