Koruna se opět přiblížila rekordním hodnotám

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. listopadu (ČTK) - Česká měna se v úterý vůči euru opět přiblížila historickému maximu, které se jí však prorazit nepodařilo. Přes den se dostala až na 28,92 Kč/EUR a vytvořila tak nové roční maximum, nakonec ale zavírala na úrovni 29,00 Kč/EUR, řekl dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha. K dolaru koruna kolem 17:00 stála zhruba na 24,63 Kč/USD.

Hlavní roli na pohybu kurzu podle Jeřichy hrály prodeje na eurodolarovém trhu a dozvuky dobré nálady z regionu vyvolané hlavně oznámením vstupu slovenské koruny do režimu ERM-2, který předchází zavedení eura.

Po pondělním pokusu o útok na proražení historického maxima se koruna o další atak vůči euru pokusila i dnes. Po poledni vyrovnala historické maximum 28,92 Kč/EUR, pak však opět narazila na odpor a vrátila se k hranici 29 korun za euro, uvedl pro změnu analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Rekordu domácí měna dosáhla v červenci 2002, kdy se ale podle Jeřichy uskutečnily obchody těsně i pod hranicí 28,90 Kč/EUR. Přesnou hodnotu maxima je však těžké určit, protože tehdy ještě neexistoval nynější elektronický systém, dodal.

Důležité pro kurzy bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Finanční trhy počítají s tím, se ECB poprvé za pět let úrokové sazby zvýší. "Nejdůležitější však bude, jaký tón zvolí šéf ECB Jean-Claude Trichet na následné tiskové konferenci," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK