Americké akcie neudržely zisky a mírně oslabily

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 30. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se na začátku úterního obchodování zvýšily, zbytek dne už ale byl ve znamení mírného poklesu. V kladných hodnotách se udržel jen index S&P 500, ostatní dva hlavní indikátory oslabily. Důvodem poklesu jsou obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 2,56 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na úrovni 10.888,16 bodu. Index Nasdaq Composite klesl o 6,66 bodu a obchodování zakončil se ztrátou o 0,30 procenta na 2232,71 bodu, zatímco index S&P 500 o 0,02 procenta zpevnil a uzavřel na 1257,48 bodu.

Ve Spojených státech bylo v úterý zveřejněno několik zpráv o vývoji ekonomiky. Velký vliv na ceny akcií měla zpráva, že prodej nových domů v říjnu vzrostl o 13 procent, a dostal se tak na nový rekord. To naznačuje, že centrální banka ještě není se zvyšováním úrokových sazeb hotova.

Investoři posuzovali také zprávu, že objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v říjnu vzrostl o 3,4 procenta. To je výrazné zlepšení proti předchozímu měsíci, kdy zakázky o dvě procenta klesly. Za vysokým růstem však stojí hlavně zakázky na letadla. O solidních vyhlídkách svědčí i růst spotřebitelské důvěry.

Obchodníci se zbavovali technologických akcií, které si vedly v posledních týdnech nejlépe, a jejichž ceny se tudíž dostaly na vyšší hladinu, než je průměr cena/výnos. To je například výrobce počítačů a digitálních přehrávačů Apple Computer, jehož akcie si odepsaly přes dvě procenta.

"Technologie už za sebou mají solidní růst," poznamenal šéf obchodování ve společnosti S.G. Cowen Todd Leone. Dolů zamířily i další tituly, převážně akcie firem, které jsou citlivé na úrokové sazby. To jsou hlavně banky a mezi nimi se ztrátám nevyhnul ústav Countrywide Financial, mezi investory jinak velmi ceněný.

Díky příznivé statistice, která potvrzuje sílu americké ekonomiky, mohl růst obnovit dolar. Ten v pondělí výrazně oslabil, a v úterý se tedy podstatné části předchozích ztrát zbavil. "Růst dolaru byl zcela jasně výsledkem příznivé statistiky," podotkla k situaci na trhu analytička investiční firmy Forex Capital Markets Kathy Lienová.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1786 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,1850 USD, kde byl o den dříve. Vůči japonskému jenu vystoupil na 119,59 ze 118,80 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 140,96 z předchozího kurzu 140,79 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK