Expert: Reforma ODS může pomoct dětem, chudobu ale nevymýtí

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Návrh daňových a sociálních reforem ODS považuje vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Martin Potůček za cestu k dalšímu prohlubování rozdílů mezi chudými a bohatými. Z návrhů oceňuje profesor Karlovy univerzity především vyšší podporu dětí a rodin, stejně jako ekonomickým analytikům mu ale není jasné, kde chce ODS na reformu vzít.

Skutečnost, že ODS slibuje státem garantovaný příjem, o jehož zavedení diskutuje levice od 70. let pod názvem občanský plat, Potůčka udivuje.

ODS chce návrhem reformy oslovit sociálně slabší voliče. Souběh patnáctiprocentní daně, rovného důchodu ve výši 20 až 25 procent průměrné mzdy a státem zaručený příjem 6000 korun pro dospělého bude znamenat zajištění základní penze, zbaví chudší závislosti na různých dávkách a bude je motivovat k práci, tvrdí autor návrhu Vlastimil Tlustý.

"Celý návrh se věnuje pouze přerozdělování peněz, přičemž důležitou roli hrají také v návrhu nezmiňované sociální služby," řekl Potůček. Jen to, že lidé budou k výdělku víc motivováni, k vyřešení problému nezaměstnanosti nepovede, míní. Nesmí totiž chybět aktivní politika zaměstnanosti, tedy například nabídka konzultací a rekvalifikací, a také dobře koncipovaná politika hospodářská.

Ne všichni si podle Potůčka budou na důchod chtít nebo moci spořit, a při plánované penzi 20 až 25 procent průměrné mzdy se tak stanou ve stáří závislými na příbuzných nebo veřejných institucích. Při zavedení rovné daně ubudou ty, které platí spíše bohatí, kromě většího zdanění vyšších pracovních příjmů například daň darovací, dědická či daň z převodu nemovitostí, z dividend a kapitálových výnosů. Pro chudší rovná daň znamená zároveň větší zátěž, protože zboží a služby, které jsou nyní zdaňovány pouze pěti procenty, tvoří v jejich spotřebním koši větší část. "Odstranění progresivních daní povede k dalšímu otevírání nůžek mezi chudšími a bohatými," soudí Potůček.

Sympatická je mu na návrhu podpora dětí a rodin, které o ně pečují. Doplatily totiž na vývoj v posledních patnácti letech nejvíc, míní. Strukturálně se Potůčkovi na Tlustého návrhu líbí i myšlenka, že by stát důchodcům přispíval částí výdělku jejich dětí. Lépe by tak na tom byli ti, kteří nyní na výchovu dětí v penzi doplácejí.

"Bezdětní více vydělávají a do důchodu odcházejí s penzí vyšší než ti, kteří děti vychovávali. Jejich potomci pak platí na bezdětné sousedy - černé pasažéry systému," vysvětlil Potůček. Ačkoli ne každý se stává bezdětným z vlastní vůle, mělo by být podle Potůčka zohledněno, že výchova jednoho dítěte přijde rodiče za celý život až na miliony. Tento Tlustého návrh proto stojí za hlubší diskusi a rozvedení, míní.

Za pozitivní považuje Potůček i radikálně levicový koncept rovného občanského platu, u ODS státem garantovaného příjmu. Tato myšlenka je předmětem diskusí levicových intelektuálů už přes tři desítky let. Ještě nikde v demokratickém světě ale nebyla realizovaná kvůli vysokým požadavkům na veřejné rozpočty. "Je pozoruhodné slyšet to z úst pravicového politika," uzavřel Potůček hodnocení hrubých obrysů navrhované reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK