EK chce jednodušší daně pro menší firmy působící ve více zemích

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 30. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropská komise plánuje doporučit členským státům, aby zjednodušily placení daní pro menší firmy působící ve více zemích. Tyto společnosti by prý měly ve všech státech EU počítat daně podle pravidel své mateřské země, pouze sazby by se v každém státu řídily místními zákony. Návrh komise bude pouze doporučením, protože daňová politika je v pravomoci národních vlád.

Menší podniky působící ve více členských státech si dnes stěžují na náklady, které jim odlišné daňové systémy způsobují. Podle Asociace malých podniků UEAPME dosahují tyto náklady až 2,5 procenta veškerých tržeb, zatímco u velkých firem to je pouze 0,02 procenta.

Daňové zmatky jsou prý i jedním z hlavních důvodů, proč se menší firmy zatím příliš často za hranice nevypravují. "Přes hranice se vydá maximálně každá desátá menší společnost. Najímání speciálních účetních je pro ně moc drahé," řekl mluvčí UAEMPE Richard More O'Ferrall.

Podle představ EK by se proto vlády měly domluvit a ulehčit menším společnostem život. Malá firma by ve všech zemích počítala daně způsobem, kterým zná z domova, pouze výsledný zisk by zdanila místními sazbami. Podle týdeníku European Voice chtěla komise toto doporučení předložit již dnes. Podle O'Ferralla se však zveřejnění přesunulo na polovinu prosince. Důvodem je nedávná stávka překladatelů, která komisi nabourala plánovaný kalendář.

Návrh komise lze chápat jako první krůček v dlouhodobé snaze sladit v EU základ firemních daní. Harmonizaci EK prosazuje již delší dobu. Komisař pro daně Lászlo Kovács tvrdí, že by příslušný návrh mohl ležet na stole za tři roky, přestože podle některých ekonomů je to proces nejméně na jednu dekádu.

Aby však příslušná směrnice začala platit, musely by se pro ni vyslovit všechny členské země. Británie, Irsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko či Slovensko však zatím úvahy o společném základu odmítají a návrh příliš nevítá ani česká vláda. Přijetí širšího základu by v ČR znamenalo faktické zvýšení daní. Proti oficiálnímu stanovisku EK opakovaně vystupuje i komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy, podle kterého by slaďování daní napáchalo v unii více škody než užitku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK