KB změní od nového roku sazebník a zruší některé poplatky

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Komerční banka změní od nového roku sazebník a zruší některé poplatky. Informovala o tom mluvčí banky Marie Petrovová. KB zruší například veškeré poplatky za zrušení produktů či služeb, poplatek za zřízení i změnu trvalého příkazu provedeného prostřednictvím internetového bankovnictví či poplatek za vklad hotovosti na pobočce banky pro klienty. Naopak cena za papírový platební příkaz provedený přes pobočku vzroste na 20 korun.

Změna sazebníku přichází v době, kdy ministerstvo financí představilo plán na posílení postavení klientů českých bank, o kterém dnes bude jednat vláda. MF mimo jiné kritizuje i bankovní poplatky a chystá některé legislativní změny. Podle Petrovové však byly změny v sazebníku, k nimž KB s účinností od 1. ledna 2006 přistoupila, připravovány dlouhodobě a jejich cílem je ceník zjednodušit a usnadnit jeho používání klientům.

KB se rovněž rozhodla některé poplatky zlevnit. Cena za zřízení a změnu inkasa přes telefonní linku klesne o polovinu na 30 korun. Při změně na pobočce klient zaplatí o 15 korun méně, tedy 45 korun. Stejný poplatek bude banka účtovat také za zřízení či změnu trvalého příkazu. Banka navíc zruší poplatek za nevyužívání kanálů přímého bankovnictví, který činí 20 korun.

V nejbližší době se zřejmě dá podle expertů čekat další vlna změn sazebníků. Banky dosud rušily zejména poplatky za zrušení účtu, které se staly středem zájmů médií a neušly ani kritice odborníků. MF jde ale ve svých plánech ještě dál. Počítá se změnami zákonů i písemnou dohodou s bankami. Navrhuje zavést institut finančního ombudsmana či zakázat poplatky za rušení účtů nebo uzákonit povinné přikládání sazebníků ke smlouvám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK