Nezisková organizace: EU a USA dávají nelegální zemědělské dotace

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 30. listopadu (zpravodaj ČTK) - Nezisková organizace Oxfam napadla Evropskou unii a USA, že poskytují nelegální zemědělské dotace. Pěstitelé obilí, vína, ovoce či mléčných produktů prý dostávají ročně zhruba 11 miliard eur (asi 320 miliard Kč) v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace. Evropská komise toto tvrzení odmítla. Oxfam zastupuje zájmy chudých zemí třetího světa.

Americké protiprávní dotace podle Oxfam činí 7,9 miliardy eur ročně a unijní dosahují výše 3,6 miliardy eur. Mezi příjemci jsou údajně pěstitelé mléčných výrobků, obilí, kukuřice, rýže, tabáku, rajčat, vína či výrobci konzervovaného ovoce a ovocných džusů.

Obě velmoci se tím prý vystavují riziku, že proti nim WTO podnikne příslušné kroky. Žaloby by prý mohly přijít především od 38 rozvojových zemí včetně Mexika či Brazílie, kterým tyto subvence ubližují. Expert Oxfam Phil Bloomer připomněl prohraný spor EU na cukerné dotace či neúspěch USA při obhajobě dotací na bavlnu. "Tyto případy jsou jen špička ledovce," řekl.

Evropská komise však tvrzení organizace odmítá. "Zpráva Oxfam nijak neodráží realitu a není důvěryhodná," uvedl mluvčí komise Michael Mann. EK se podle něj snaží své dotace zreformovat a v řadě případů již tak učinila. Naposledy minulý týden se členské země dohodly na reformě trh s cukrem. Reforma trhu s ovocem nebo vínem EU teprve čeká. Podle Manna přijde EK s příslušnými návrhy v příštím roce.

Oxfam vidí nezákonnost některých dotací v tom, že platby jsou podmíněné používáním domácích produktů, ohrožují exporty z chudých zemí a pokřivují tržní ceny. Přiznává rovněž, že pravděpodobnost zakročení WTO není příliš vysoká, protože každý takový proces je komplikovaný, zdlouhavý a drahý.

Komisař pro obchod Peter Mandelson dnes varoval, že velcí světoví zemědělští vývozci mohou přijít o značné výhody, pokud odmítnou nabídky EU a samy nepřispějí k celkové dohodě v rámci prosincového jednání WTO v Hongkongu. "Pokud budou prostě dál žádat víc od EU, aniž by sami přispěli, budou to oni, a ne my, kdo se zaslouží o krach tohoto kola jednání, a vyjdou z něj bez ničeho," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK