Centrální banka kritizuje MF za kroky proti českým bankám

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Česká národní banka kritizuje ministerstvo financí za kroky proti českým bankám. MF připravilo několik legislativních změn, které podle něho mají vést k lepšímu postavení klientů. Podle ČNB však materiál MF neobsahuje žádné věcné a analyticky podložené argumenty, které by zpochybňovaly úroveň konkurence na bankovním trhu a ukazovaly na její nedostatečnost.

"ČNB je naopak přesvědčena o tom, že prokazatelně se zvyšující intenzita konkurence tuzemského bankovního trhu vede k postupnému zvyšování rozsahu nabízených služeb i jejich kvality," uvedla centrální banka v prohlášení, které zveřejnila na svých internetových stránkách.

ČNB navíc vyjádřila nesouhlas s tvrzením MF, že správnou cestou k posílení konkurenceschopnosti na bankovním trhu jsou poměrně rozsáhlé legislativní úpravy s cílem vynutit si "lepší" chování bank vůči klientům.

Z vyjádření banky rovněž vyplývá, že žádné změny zákonů k lepšímu postavení klientů nejsou třeba. Opatření, které banky budou muset udělat, si navíc vyžádají poměrně značné finanční náklady, které by se mohly projevit horší konkurenceschopností bankovních domů. "Zamýšlený dopad navrhovaných legislativních úprav by byl posléze negativní," uvedla ČNB a upozornila, že vyšší náklady nakonec mohou nést právě klienti finančních ústavů. Bankovní produkty by totiž mohly zdražit, což by vedlo k přesně opačnému efektu než MF zamýšlí.

Centrální bance se ale nelíbí ani termín 30. června 2006, s nímž se počítá pro přípravu legislativních změn a přípravu memoranda mezi ministerstvem a Českou bankovní asociací. "Je to příliš krátká doba pro jejich kvalitní zpracování. Pro tento spěch přitom není žádný reálný důvod," doplnila ČNB. Bance se také nelíbí, že MF nijak nezohlednilo výsledek šetření antimonopolního úřadu, který zbavil ČSOB, Českou spořitelnu a Komerční banku podezření z kartelu.

MF v návrhu materiálu, který dnes má projednat vláda, počítá se změnami zákonů i písemnou dohodou s bankami. Navrhuje zavést institut finančního ombudsmana či zakázat poplatky za rušení účtů či uzákonit povinné přikládání sazebníků ke smlouvám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK