MF čeká, že letošní schodek rozpočtu bude 50 miliard Kč

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí očekává, že státní rozpočet letos skončí s výrazně nižším schodkem, než se původně očekávalo. Místo plánovaných 83,6 miliardy korun by deficit měl být ve výši zhruba 50 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2006, kterou MF zveřejnilo na svých webových stránkách.

Ke konci listopadu byl státní rozpočet přitom stále v mírném přebytku přibližně dvě miliardy korun, uvedlo dnes MF v uvedené strategii. Přesné údaje o stavu rozpočtu na konci listopadu nicméně ministerstvo zveřejní až v odpoledních hodinách.

Příští rok by měl schodek státního rozpočtu bez započítání zdrojů pro Českou konsolidační agenturu činit 74,4 miliardy korun. Pro rok 2007 pak MF podle uvedeného materiálu plánuje schodek 88 miliard Kč a pro rok 2008 asi 71,2 miliardy korun.

Příznivý vývoj hospodaření státního rozpočtu znamená snížení výpůjčních potřeb vlády pro rok 2005 proti plánu z prosince 2004, uvádí materiál MF. Aktuální odhad resortu nyní počítá se snížením o 34 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK