Zemědělci: Když kraj nesplní naše podmínky, půdu Hyundai nezíská

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NIŽNÍ LHOTY (Frýdecko-Místecko) 1. prosince (ČTK) - Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice přestěhuje kvůli budoucí průmyslové zóně pro případnou stavbu korejské automobilky Hyundai svou rostlinnou výrobu jinam, ale jen za předpokladu, že Moravskoslezský kraj přistoupí na většinu jeho podmínek. Na tiskové konferenci to zopakoval předseda družstva Jiří Vícha. Podle mluvčí kraje Šárky Swiderové jsou některé podmínky družstevníků přehnané. Pokud zóna v Nošovicích nevznikne, bude investice Hyundai za 35 až 40 miliard korun v ČR ohrožena.

"Představenstvo družstva neschválilo nabízenou částku, ale my budeme dále s krajem jednat, jestli jsou ochotni přistoupit na naše podmínky. Pak se vyjádříme k tomu, jestli pozemky prodáme, nebo neprodáme," řekl Vícha. Družstvo chce, aby kraj ve dvou třech splátkách vyplatil náhrady za přestěhování k Žermanické přehradě, tedy asi kilometrů. Spočítalo, že za 20 let jde o částku 147 milionů korun. Moravskoslezský kraj byl zatím ochoten zemědělcům zaplatit 60 milionů korun.

Zemědělcům jde podle Víchy zejména o záruku patnáctiletého pronájmu půdy a náhrad za ekonomickou újmu za možné přestěhování. Podle Swiderové je ale pronájem na tak dlouhou dobu bez výpovědní lhůty vyloučen. "Patnáctileté pronájmy jsou naprosto nestandardní a na začátku vyjednávání o nich řeč nebyla. Překvapuje nás to, a tak to nepůjde," uvedla. Kraj chce pozemky pronajmout maximálně na pět let s roční výpovědní lhůtou, což je podle ní standardní. Kraj je ochoten se dohodnout na kompenzacích v řádech stovek tisíců, maximálně jednotek milionů korun, řekla.

Družstvo však nesouhlasí ani s podmínkami čerpání náhrad. Kraj chce zřídit vázaný účet a peníze družstevníkům vyplácet postupně, podle Víchy navíc pouze formou dotací na pořízení strojů a investic. Vícha se obává, že družstvu budou chybět hotové peníze na výplaty mezd, krmení a možná i plodin. Letošní výnos družstva dosáhl podle něj v průměru 53 metrů krychlových z hektaru, zatímco okolní podniky, které uvolní nošovickým půdu, mají údajně výnos až o 13 hektarů nižší.

Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice loni vykázalo tržby 64 milionů korun a téměř půlmilionový zisk před zdaněním. Celková pasiva činila 107 milionů korun. Družstvo má asi 120 zaměstnanců. V budoucí průmyslové zóně vlastní na dvou místech jen půl hektaru půdy, ale obhospodařuje 276 hektarů orné půdy, kterou má od jednotlivých vlastníků v pronájmu na dobu maximálně pěti let.

Jihokorejská automobilka Hyundai se rozhodla postavit v Evropě továrnu na výrobu 300.000 automobilů ročně, v níž by vzniklo 3000 přímých pracovních míst. Favoritem je Česká republika, Korejcům se líbí právě Nošovice, které si nedávno přijeli prohlédnout. Rozhodnutí, kde automobilku postaví, zatím neoznámili. Kraj chce nyní půdu pro průmyslovou zónu vykupovat, je prý dohodnut s 95 procenty vlastníků. Prodej asi 30 hektarů půdy pro zónu zatím blokuje celkem sedm vlastníků. Pokud kraj nevykoupí 100 procent půdy, Korejci zde prý továrnu nepostaví. Proti stavbě zóny jsou ekologové, kteří poslali Korejcům dopis, aby si investici v Podbeskydí rozmysleli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK