Podnikatelé v zemích OECD nejsou tak optimističtí jako organizace

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. prosince (ČTK) - Podnikatelé v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nevidí budoucí vývoj ekonomiky tak růžově, jako sama organizace. Stejně jako OECD sice počítají s dalším růstem, avšak zrychlení tempa podle nich nebude tak výrazné. Uvedla to organizace BIAC, která prezentuje názory a vyhlídky podnikatelů v zemích OECD.

Podle nejnovějšího průzkumu podnikatelé očekávají, že ekonomika OECD letos vykáže vzestup o 2,5 procenta, zatímco v roce 2006 zrychlí tempo růstu na 2,7 procenta. Naopak sama OECD předpovídá už na letošní rok vzestup ekonomiky o 2,7 procenta, a v dalších dvou letech až na 2,9 procenta.

BIAC očekává, že největší přínos k růstu celé OECD budou představovat ekonomiky severoamerických zemí, tedy Spojené státy a Kanada. Ty by si měly udržet dosavadní vysoké tempo růstu, USA tedy kolem 3,6 procenta a Kanada kolem tří procent. Lépe než v tomto roce si povede také Austrálie a některé menší země Evropské unie, například Belgie, Finsko a Nizozemsko.

Největší ekonomiky Evropské unie ale podle průzkumu BIAC budou zaostávat, přestože i jich se bude týkat zrychlení dynamiky růstu. Téměř stejné tempo lze čekat také od Japonska, kde BIAC v letošním roce očekává růst 2,2 procenta a v příštím roce nepatrné zpomalení na dvě procenta.

Nadále tak zřejmě rychleji porostou ekonomiky mimo OECD, tedy hlavně Čína. Ta by měla podle odhadů Mezinárodního měnového fondu v letošním roce vykázat růst o 9,5 procenta a v příštím roce jeho tempo snížit pouze k devíti procentům.

BIAC vznikla v březnu 1962 jako nezávislá organizace, jejímiž členy jsou průmyslové organizace a zaměstnavatelé ze zemí OECD. OECD organizaci BIAC uznává jako zástupce podnikatelské komunity v zemích OECD. BIAC se svých členů dotazuje na vyhlídky ekonomiky dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK