Koruna zakončila den u 28,90 Kč/EUR, od rekordu se vzdálila

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. prosince (ČTK) - Koruna zakončila obchodování na úrovni kolem 28,90 Kč/EUR. Dopoledne se česká měna přiblížila na několik haléřů k pátečnímu historickému rekordu 28,84 koruny za euro, ale poté se směr trhu obrátil. Útokům na rekord ale zřejmě nebyl konec, mínil Lukáš Růžička ze společnosti J&T Bank. Vůči dolaru koruna posílila proti pátečnímu závěru o dvacetník na 24,53 Kč/USD.

"Česká koruna dopoledne testovala návrat k novému rekordu, ale vybírání zisků ji poslalo opět přes 28,90 Kč/EUR. Exportéři se začínají ozývat, silná koruna jim příliš do karet nehraje. Přesto ve střednědobém horizontu počítáme se silnější měnou," uvedl Růžička.

Obchodování s korunou může rozhýbat hned úterní zveřejnění dat o zahraničním obchodě. Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové souhrnné údaje o vývozech a dovozech koruně obvykle pomáhají.

Domácí měna byla v pátek vůči euru nejsilnější v historii. Z posílení kurzu se podle expertů mohou těšit firmy i domácnosti využívající dovezené zboží; naopak exportérům může silná koruna ubírat zisky.

Dolar započal nový den na silné úrovni 1,17 k euru. Později fondy začaly nakupovat společnou měnu a dolar oslabil až na 1,178 USD/EUR, doplnil Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK