Paroubek: O limitech těžby rozhodne vláda do několika týdnů

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOST 5. prosince (ČTK) - Do několika týdnů rozhodne vláda podle premiéra Jiřího Paroubka o osudu územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí. "Kabinet bude posuzovat návrh ministerstva průmyslu a obchodu zabývající se limity těžby. Jsem přesvědčen o tom, že dvě třetiny členů vlády budou pro tento materiál," řekl Paroubek novinářům při návštěvě Mostu.

Ani zrušení vládního usnesení o limitech z roku 1991 podle premiéra ale neznamená, že se bude za jejich hranicemi těžit. "Po případném zrušení limitů vládou se k problematice musí vyjádřit zastupitelé Ústeckého kraje a zejména obyvatelé těžbou ohrožených obcí. S nimi se společnost Mostecká uhelná musí dohodnout," uvedl.

Prolomení limitů by postihlo Horní Jiřetín a sousední Černice na Mostecku poblíž lomu ČSA, který je jednou z dobývacích lokalit MUS. Jejich obyvatelé vyjádřili v únorovém referendu nesouhlas s pokračováním těžby uhlí. Za záchranu svých domovů hlasovala většina ze 1430 oprávněných voličů. Podle mluvčí MUS Liběny Novotné ale už firmu řada z nich kontaktovala s nabídkou na odprodej svého domu.

"Při jednání s vedením MUS jsem viděl nabídku náhrad pro obyvatele obcí a je to velkorysá nabídka. Myslím si, že každému umožní slušné bydlení v místě, které si vybere. Ale znovu opakuji, že záleží jen jeho na rozhodnutí. Chápu, že i na severu Čech žijí lidé, kteří nechtějí další devastaci. Nejsem Lubomír Štrougal (premiér československé vlády za prezidenta Gustáva Husáka), mě jejich názor zajímá," doplnil Paroubek.

Pro pokračování těžby podle něj hovoří rostoucí ceny nerostných surovin, význam uhlí jako strategické energetické suroviny v dalších deseti až 15 letech poroste. Připomněl, že zachování limitů těžby by navíc ohrozilo několik tisíc pracovních míst v regionu, který vykazuje dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Odpůrci pokračování těžby však hovoří jen asi o 800 havířích z lomu ČSA, kteří by přišli o práci.

Obyvatelé obou obcí mají v boji za záchranu obcí podporu ekologů, petici za zachování limitů těžby podepsaly i tisíce lidí z obcí a měst celé ČR. Proti rozšiřování těžby uhlí se postavil i ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Jako stěžejní bod programu pro volby do sněmovny v příštím roce mají zachování limitů i Strana zelených a KDU-ČSL.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK