Licenční rada schválila CME navýšení podílu v TV Markíza

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovenská Rada pro rozhlasové a televizní vysílání schválila navýšení vlastnického podílu mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME) v nejsledovanější komerční televizi Markíza. Sdělil to mluvčí rady Andrej Holák. Majetkové ovládnutí Markízy musí CME potvrdit také Protimonopolní úřad.

Rada požadovala, aby v Markíze zůstalo "přiměřené" majetkové zastoupení slovenských osob. Zákon ale tento požadavek přesně nedefinuje. Zástupci CME proto měli licenční radě ozřejmit plánovanou strukturu vedení televize.

CME na konci října oznámila, že koupila část podílu slovenských vlastníků Markízy a zvýšila jej tak v televizi na 80 procent. Před transakcí CME sice ovládala většinu finančních toků v Markíze, kvůli nízkému majetkovému zastoupení ale neměla přímý vliv na řízení stanice.

Mluvčí Protimonopolního úřadu Miroslav Jurkovič ČTK potvrdil, že CME už podala žádost o schválení majetkového přesunu v Markíze. Společnost ale musí žádost doplnit. Následně úřad rozhodne do třiceti dnů.

Společnost CME má významný vliv i na českém televizním trhu, kde ovládá nejsledovanější televizi Nova a sportovní stanici Galaxie Sport. CME dále vlastní podíly v televizních stanicích v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (Pro TV, Acasa, Pro Cinema), ve Slovinsku (Pop TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+ 1).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK