Čínský výrobce televizorů Changhong zřejmě bude stavět v Nymburku

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MLADÁ BOLESLAV/NYMBURK 6. prosince (ČTK) - Čínský výrobce televizorů Changhong zřejmě vybuduje továrnu v severní průmyslové zóně v Nymburku, řekl starosta města Ladislav Kutík. Příslušné memorandum by se podle něj mělo podepsat ve čtvrtek v rámci programu návštěvy čínského premiéra v Praze. V budoucí továrně by mělo vzniknout asi 300 nových pracovních míst. Zatím se nepodařilo získat vyjádření českého úřadu vlády k informacím o připravovaném podpisu memoranda.

"Vše nasvědčuje tomu, že by se to mělo uskutečnit. V tuto chvíli je velká naděje, že ve čtvrtek by to mělo být podepsáno," řekl Kutík. Město na definitivní rozhodnutí investora čeká již několik měsíců.

Zastupitelé města koncem listopadu rozhodli, že čínskému investorovi prodají desetihektarovou plochu v případě jeho zájmu za 180 korun za metr čtvereční. Město by tak mělo za pozemky získat kolem 18 milionů korun. Radnici by se ale vrátila jen část peněz, které do přípravy vložila. Musela totiž odkoupit pozemky a nyní se zavázala, že vybuduje technickou infrastrukturu, tedy komunikace a sítě v hodnotě 30 až 40 milionů korun. Pokud nenastane nečekané zdržení, chce to stihnout do 31. května 2006.

Zástupci čínského investora si již v létě kromě Nymburku vytypovali i kladenské průmyslové zóny Dříň a Kladno-jih. V nymburské zóně sídlí pouze společnost Peguform. Výhodou zóny je, že Nymburk je železniční uzel a navíc leží nedaleko frekventované silnice mezi Mladou Boleslaví a Kolínem i dálnice D11.

Nymburská radnice má o investora velký zájem. Podle starosty města by bylo dobře, aby se výroba v regionu nevázala pouze na dosud dominantní automobilový průmysl. Navíc doufá, že čínská firma by mohla přilákat do města i jiné zahraniční investory a snížila nezaměstnanost. Nyní na Nymbursku přesahuje osm procent.

Firma Changhong, sídlící v provincii Sichuan, zaměstnává v Číně 35.000 lidí a prodává zboží do 90 zemí světa. Ročně vyrobí deset milionů televizorů, kromě toho je i výrobcem LCD monitorů, DVD přehrávačů, přehrávačů MP3 a také klimatizačních jednotek. Firma už investovala v Indonésii a Rusku a nyní chce proniknout na evropský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK