Koruna oslabila nad 29,00 Kč/EUR, klesla i k dolaru

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Česká měna oslabila o více než deset haléřů a vrátila se zpět nad hranici 29,00 Kč za euro. Po 17:00 stála na 29,03 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna ztratila a uzavřela na 24,66 Kč/USD. Důvodem poklesu kurzu bylo vyjádření ČNB a snížení ratingu Maďarska. Vyplývá to z údajů zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Domácí měna v pozdních odpoledních hodinách poměrně výrazně oslabila v reakci na komentáře viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Silná koruna může znamenat mírnější růst sazeb, než se čekalo, řekl podle Patrie Niedermayer agentuře Reuters.

Dopolední oslabení koruny souviselo podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory se snížením ratingu Maďarska. Maďarský forint reagoval prudkým oslabením, což se prý následně projevilo v celém regionu. Ranní data o zahraničním obchodu žádný impulz nepřinesla, oznámený přebytek 1,8 miliardy Kč byl podle analytiků víceméně v souladu s očekáváním trhu.

Ve středu se nečekají důležitá data, takže vývoj koruny by měl dál být ovlivňován náladou v regionu. Může ještě doznívat negativní vliv slabšího výhledu pro sazby, trh se proto může více zaměřit na čtvrteční data o inflaci, míní analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Dolar vůči euru mírně zpevnil na 1,1765 USD/EUR. Jde o korekci po pondělním oslabení. Dnešní data měla na eurodolarový trh jen mírný vliv a ani ve středu se nečekají důležité informace z ekonomiky, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK