Z trhu zřejmě zmizí malé krabičky cigaret a kusovky

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Z českého trhu by měly do roka zmizet některé druhy cigaret, hlavně takzvané kusovky a krabičky o deseti cigaretách. Poslanec ČSSD Michal Kraus připojil k zákonu o podnikání na kapitálovém trhu pozměňovací návrh zákona o spotřební dani, podle něhož musí balení cigaret obsahovat nejméně 17 kusů cigaret. Informují o tom Lidové noviny.

Kraus LN sdělil, že návrh přednesl na žádost celní správy. Později však podle deníku připustil, že jde v podstatě o marketingový tah, který prý bude mít i psychologický efekt. Kraus soudí, že změna počtu cigaret v krabičce může působit na kuřáky, aby omezili spotřebu.

Podle Richarda Vavříka z tabákové firmy Imperial Tobacco je návrh pozitivní i v tom, že cigarety v menších baleních kupují nejčastěji děti. Návrh prý tuto praxi omezí, odborníci s tím však nesouhlasí.

"To je naprostá hloupost. Stejně jako s alkoholem. Na tom, jestli je balení velké nebo malé, vůbec nezáleží," tvrdí dětský psycholog Jiří Knoll. "Složí se více kluků a cigarety si stejně koupí. Jestli bude balení po deseti nebo 20 cigaretách, to přece nic nevyřeší," uvedl.

Podle údajů Českého statistického úřadu spotřeba cigaret stále roste, loni každý občan ČR vykouřil 2243 cigaret. Zákon počítá se zvýšením spotřební daně od 1. dubna příštího roku. Výsledkem by mělo být zdražení o sedm korun na krabičku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK