Japonské akcie obnovily růst, jen pokračoval v poklesu

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 7. prosince (ČTK) - Japonské akcie ve středu obnovily růst a širší index TOPIX se vyšplhal na nejvyšší hodnotu za posledních pět let. Investoři díky příznivému výhledu japonské ekonomiky kupovali hlavně pojišťovací a bankovní společnosti. Lepší hodnocení makléřské firmy pak pomohlo nahoru firmě Japan Tobacco. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 0,4 procenta na 15.484,66 bodu. Širší index TOPIX vzrostl o 0,46 procenta na 1598,59 bodu, což je nejvyšší závěr od 12. července 2000. Jen pokračoval v poklesu vůči hlavním měnám na trhu.

"Trh již vzal v úvahu pravděpodobnost dobrých ekonomických čísel, která budou zveřejněna tento týden, jako údaje o strojírenství a revidovaný HDP," řekl agentuře Reuters manažer Daiwa Securities Kazuhiro Takahaši. Investoři podle něj v očekávání dobrých údajů investovali hlavně do firem orientovaných na domácí trh, jako jsou banky. Údaje o strojírenských zakázkách budou zveřejněny ve čtvrtek a revidovaná zpráva o HDP za třetí čtvrtletí v pátek.

Dolar se dnes vrátil zpět do blízkosti dvaatřicetiměsíčního maxima k jenu. Japonská měna pokračovala v poklesu i vůči dalším měnám, jako euro, kanadský dolar, australský dolar a libra. Investoři se zaměřili hlavně na výnosnost jmění. Úrokové sazby v Japonsku jsou téměř na nule a v nejbližší době se jejich růst neočekává, výnosnost japonského jmění je tak mnohem nižší než u ostatních měn.

V závěru obchodování dolar k jenu stoupl na 121,05 JPY z úterních newyorských 120,90 JPY. Euro zůstalo téměř beze změny na 142,40 JPY, v úterý se evropská měna vyšplhala až na rekordních 142,81 JPY. Vůči dolaru euro mírně kleslo na 1,1770 USD z předchozích 1,1792 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK