O Komerční úvěrovou pojišťovnu mají zájem tři firmy

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - O koupi Komerční úvěrové pojišťovny, dceřiné firmy Exportní garanční a pojišťovací společnosti, mají podle ředitele firmy Martina Růžičky zájem tři pojišťovací společnosti Atradius, Euler Hermes a Coface. Růžička to řekl na dnešním setkání s novináři. O podmínkách prodeje a harmonogramu musí ještě rozhodnout vláda, do té doby musí parlament schválit novelu příslušného zákona.

"Zatím se přihlásily tři firmy. Není nám známo, že by byli další zájemci," uvedl Růžička. Parlament by mohl podle ředitele novelu zákona schválit na začátku příštího roku, samotné výběrové řízení by mohlo trvat několik měsíců. Hlavním kritériem by měla být cena. Konkrétní podmínky však musí schválit vláda.

Ředitelka českého zastoupení pojišťovny Atradius, světové dvojky na trhu, Markéta Stržínková ČTK řekla, že firma o KÚP zájem má a privatizaci sleduje. Podle ní je prodej pojišťovny v současné době nejzajímavější privatizací na trhu východní Evropy.

Na konci uplynulého týdne Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, ve které odmítl povinnost, aby si stát ze zákona ponechal v KÚP 30procentní podíl, což obsahovala poslanecká verze zákona. Nyní novelu projedná znovu Poslanecká sněmovna.

Podle Růžičky by celkový obrat komerčního pojištění firmy měl letos stoupnout zhruba na sto miliard z loňských 85 miliard korun. Přibližně polovina pojištění kryje české pohledávky, mezi zahraničními mají největší podíl německé, polské, italské a slovenské. EGAP podle vlastního vyjádření drží na trhu komerčního pojištění zhruba poloviční podíl, Atradius asi 15 procent a zbytek Hermes.

Státní pojišťovna EGAP vznikla v roce 1992. Loni hospodařila se ziskem 775 milionů korun, v pololetí měla zisk 274 milionů korun. Stát vyčlenil komerční aktivity EGAP na novou firmu letos, komerční pojišťovna zahájila činnost v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK