Koruna posílila a vrátila se pod hladinu 29,00 Kč/EUR

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Česká měna ve středu k euru zpevnila o několik haléřů a vrátila se tak těsně pod hranici 29,00 Kč za euro. Po 17:00 stála na 28,99 Kč/EUR a 24,73 Kč/USD. Vůči dolaru na této úrovni byla i v úvodu obchodování. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Po úterním oslabení koruny jsme se dnes dočkali korekce, i když korunové zisky nijak výrazné nebyly," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Domácí měna se dnes podle něj žádných čerstvých ekonomických ukazatelů nedočkala, téměř absolutní klid panoval i na ostatních devizových trzích středoevropského regionu.

"Je pravděpodobné, že by tuzemská měna mohla setrvat na současné hladině až do čtvrtka, kdy Český statistický úřad zveřejní statistiku inflace za listopad," upozornil Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová očekává, že další dny by mohly přinést spíš oslabování koruny. Tuzemská měna podle ní jednoduše již dále nebude testovat další historická maxima k euru, protože investoři pod vlivem posledních negativních zpráv likvidují své spekulativní pozice ve střední Evropě. Koruna v pátek posílila na 28,84 Kč/EUR a byla tak nejsilnější v historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK