Vláda schválila návrh MF na zlepšení postavení klientů bank

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Vláda schválila materiál ministerstva financí na zlepšení postavení klientů bank. MF v něm počítá se změnami zákonů i s písemnou dohodou s bankami. Sdělilo to tiskové oddělení vlády. Změny zákonů zahrnují například zákazy účtování poplatků za neuznanou reklamaci a za rušení účtů.

Dále materiál obsahuje povinné přikládání sazebníků ke smlouvám, možnost odstoupení od smlouvy v případě nesouhlasu s novým ceníkem či vytvoření jednotné databáze sazebníků. Nově by měl být zřízen institut finančního ombudsmana, který by měl na starosti spory klientů s bankami a vytvářel by pravidla pro jejich vztahy.

Banky dnes dopoledne ohlásily, že se připojí ke společnému prohlášení České bankovní asociace a MF, týkajícího se změn v bankovním sektoru. "Považujeme to za velký úspěch a jsme rádi, že bankovní sektor nakonec prokázal vůli a ochotu se dohodnout. Dnešním dnem začíná opravdová partnerská diskuse," řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podle mluvčího ČSOB Pavla Hejzlara povede smír především k lepší komunikaci mezi státem a bankami. Pokrok uvítala i Česká spořitelna. Mluvčí banky Klára Gajdušková ale upozornila, že spořitelna již řadu změn zapracovala do vlastního kodexu bankovních služeb.

Díky dohodě nebude třeba většinu změn, které ministerstvo navrhlo, prosadit zákonem, ale banky je vykonají dobrovolně. Některá ustanovení se však nakonec v zákonech přeci jenom objeví. Která to konkrétně budou, určí do konce ledna příštího roku skupina expertů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK