MfD: ČEZ plánuje opět zdražit elektřinu

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Po ohlášeném lednovém desetiprocentním zdražení elektřiny se mohou domácnosti v brzké budoucnosti přichystat na zdražení o dalších deset procent. Jak píše deník Mladá fronta Dnes, předpokládá to elektrárenská firma ČEZ. "Cena musí být taková, aby se vyplatilo stavět nové elektrárny. A taková nebude ani příští rok," řekl deníku generální ředitel ČEZ Martin Roman. "Taky mě štve, kolik platím za elektřinu. Ale musíme se chovat tržně," dodal.

ČEZ je dominantním domácím výrobcem elektřiny a na trhu má rozhodující vliv. Podle Romana by se měly tuzemské ceny přiblížit cenám v Německu. Až cena vzroste na takovou úroveň, na které se podle něj vyplatí stavět elektrárny, začne ČEZ investovat do nových zdrojů. ČEZ předpokládá, že během příštích deseti až 15 let postaví v tuzemsku nové elektrárny za víc než 200 miliard korun a zároveň se poohlíží i po nových investicích v zahraničí.

Z celkové sumy půjde 110 až 115 miliard na novou jadernou elektrárnu. Víc než 100 miliard si vyžádají uhelné elektrárny a opravy těch starých. "Analýzy nejsou hotové, ale všude v Evropě vychází, že je rozumné stavět jaderné zdroje. Všechno nasvědčuje tomu, že to u nás bude ekonomické," soudí. Začátkem příštího roku ČEZ oznámí, kdy zahájí proces povolování a přípravy stavby. Proces má trvat pět let.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proti ČEZ kvůli cenám elektřiny zasáhnout nemůže. "Existuje judikát, který určuje, co je pro ČEZ relevantní trh. Je to celá evropská soustava UCTE, nikoli jen Česká republika," uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK