Ombudsman: Na problémy s Pozemkovým fondem jsme poukazovali léta

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 8. prosince (ČTK) - Kancelář veřejného ochránce práv upozorňovala na problémy týkající se Pozemkového fondu již v roce 2001. V souhrnné zprávě o činnosti úřadu tehdy informoval ombudsman zákonodárce, že postavení Pozemkového fondu z něj dělá "nekontrolovaný subjekt, který může rozhodovat podle své úvahy". Poslanci ovšem ani po opakovaných upozorněních na varování nereagovali, řekl novinářům veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Pozemkový fond není správním úřadem, což znamená, že ombudsman ze zákona nemá právo zahájit šetření týkající se jeho činnosti. Veřejnému ochránci práv proto nezbylo nic jiného, než na problémy spojené s fondem poukazovat ve svých souhrnných zprávách, které pravidelně předkládá Poslanecké sněmovně.

"Na tento stav jsme upozornili již ve čtyřech souhrnných zprávách. Nikdy žádná reakce ze strany zákonodárců nebyla," uvedl Motejl. Zdůraznil, že na činnost fondu přicházejí stále častěji v souvislosti s blížící se restituční tečkou stížnosti. Tečka pro většinu žadatelů o restituci znamená, že po 31. prosinci nebudou moci získat v restituci pozemky, ale jen finanční náhradu za ně.

Z četných podnětů občanů, které byly ombudsmanovi od roku 2001 překládány, vyplývá, že restituční proces není ani po 14 letech uzavřen. Jednání s fondem byla pro některé lidi zdlouhavá a v mnoha kauzách vznikaly průtahy. Fond v některých případech upřednostnil prodej státní půdy před vypořádáním nároků oprávněných osob v rámci restitucí. Dále převáděl či prodal pozemky lidem, kteří na ně neměli nárok, přestože jiní lidé v rámci restitucí uplatňovali na tyto pozemky přednostní právo.

Lidem, kterým hrozí, že své přiznané pozemky Pozemkovými úřady nedostanou do restituční tečky zpět, ombudsman radí, aby se obrátili na soud a žalobou se dožadovali svých práv. Jinak místo pozemků dostanou po uplynutí dvouleté lhůty pro vydání náhradních pozemků již jen peníze.

Pozemkový fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, čelí kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech v tuzemsku. Podle odhadů na nich mohou vydělat řádově miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK