Senát odmítl zákaz účasti státu v arbitrážích s firmami z ČR

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Senát podle očekávání odmítl kvůli protiústavnosti návrh, který zakazuje státu účast v arbitrážích s českými firmami. Místo tohoto mimosoudního vyrovnání by se měly podle návrhu případnými spory zabývat jen soudy. Senátoři ale tuto změnu zákona o rozhodčím řízení, kterou ve sněmovně prosadily ČSSD a KSČM do novely zákona o platebním styku, doporučili zrušit. Novela se tak vrací Poslanecké sněmovně k novému projednání.

"Návrh také předpokládá povinnost státu odstoupit od již probíhajících arbitrážních sporů a jejich nové projednání před soudy první instance. Taková úprava je v přímém rozporu s ústavním pořádkem a obecnými zásadami právního státu," vysvětlil senátor Igor Petrov (SNK). Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že má k doporučení horní komory "neutrální" postoj.

Předsedkyně sněmovního ústavně-právního výboru Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) již před časem řekla, že ze záměru "čouhá jako sláma z bot" záměr vyřešit problém kauzy Diag Human. Tato společnost vymohla na státu již 327 milionů korun. Nyní chce jako ušlý zisk 4,6 miliardy korun plus úroky. Podle navrhované změny by stát mohl i od této arbitráže odstoupit.

Domácí arbitráže řeší Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ministerstva financí se týkají jen mezinárodní arbitráže, které se vedou podle dvoustranných dohod o ochraně investic, řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Náměstkyně ÚZSVM Milada Šípková ČTK sdělila, že úřad nyní stát zastupuje jen v kauze Diag Human. "V zájmu ÚZSVM je provést veškeré odborné kroky ve prospěch státu," uvedla pouze.

Ředitel Ústavu státu a práva Vladimír Balaš již před časem řekl, že návrh popírá zásady právního státu a působí zpětně, tedy i na vztahy, které byly založeny předtím. Sněmovna navrhuje změnit pravidla hry uprostřed sporu, řekl profesor Právnické fakulty UK a bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl. Podle něj navíc není důvod vzdávat se arbitráží, které se podle jeho slov všude ve světě dobře osvědčily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK