MF: Dohoda s Čínou o ochraně investic není v souladu s právem EU

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Dohoda o ochraně a podpoře investic s Čínou, kterou v noci na dnešek schválila vláda, není podle ministerstva financí v souladu s právem EU. MF však tvrdí, že chybějící článek o základních bezpečnostních zájmech EU by ČR neměl způsobit vážnější potíže. Podobné nedostatky má prý v dohodách s Čínou řada členských zemí EU. Chybějící klauzule umožňuje EU v případě potřeby pozastavit, omezit nebo přerušit hospodářské vztahy s Čínou.

"Předložená dohoda s Čínou je sice, pokud jde o absenci článku o základních bezpečnostních zájmech, neslučitelná se závazky vyplývajícími z členství ČR v EU," řekl mluvčí MF Marek Zeman. Právo EU však podle něj má před touto dohodou přednost. "Ve vztahu k závazkům, které má ČR vůči EU, proto sjednáním této dohody nevznikne žádný rozpor," dodal.

Uvedl, že také několik dalších členských států EU sjednalo s Čínou dohody o ochraně a podpoře investic, které nejsou zcela slučitelné s právem EU. "Ve srovnání s novou česko-čínskou dohodou je úroveň nekompatibility těchto dohod s komunitárním právem mnohem vyšší a nevýhodnost některých ustanovení je rozsáhlejší," uvedl Zeman. Jmenoval Německo, Velkou Británii, Francii, Nizozemsko, Belgii, Estonsko, Finsko, Dánsko a Slovensko.

Z analýzy těchto smluv vyplynulo, že žádná z dohod neobsahuje článek o základních bezpečnostních zájmech, včetně nejnovějších dohod s Německem a Nizozemskem, které byly uzavřeny v předchozích dvou letech, uvedl Zeman.

Hospodářské noviny ale upozornily, že ještě větší problém v nové dohodě představuje článek o volném převodu peněz. Čínská vláda si totiž vymínila, že každý převod financí musí schválit, což podle HN výrazně komplikuje situaci českých investorů.

Podle MF ale nová dohoda odstranila nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství Číny. "Čína se v nové dohodě zaručila, že umožní převod všech plateb investora do zahraničí, ve volně směnitelné měně a bez zbytečného prodlení. V souladu s čínským právním řádem v oblasti devizové kontroly bude každý převod podléhat určitému administrativnímu schvalovacímu procesu," řekl Zeman.

Čína se podle Zemana v nové dohodě s ČR rovněž zaručí, že tento požadavek na splnění administrativních formalit nebude používat jako způsob, pomocí které by se chtěla vyhnout splnění svých závazků vyplývajících z této smlouvy.

Vládou schválená dohoda o ochraně a podpoře investic s Čínou nahradí smlouvu z roku 1991, která byla podle ministerstva financí výhodná pro čínskou stranu. Nová dohoda podle ministra financí Bohuslava Sobotky výrazně zlepšuje postavení českých investorů v Číně a je i důležitým pokrokem v harmonizaci podmínek s EU. Dohodu by měl dnes odpoledne podepsat český premiér Jiří Paroubek a jeho čínský protějšek Wen Ťia-pao.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK