Kraj má na výkup půdy pro Hyundai v Nošovicích ještě dva týdny

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA/PRAHA 8. prosince (ČTK) - Stát Moravskoslezskému kraji prodloužil lhůtu na výkup prvních sta hektarů pro průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, o kterou má zájem korejská automobilka Hyundai pro stavbu své továrny. Termín byl kraji prodloužen do 22. prosince, sdělila mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

"Pro případ, že se to Moravskoslezskému kraji do uvedeného termínu podaří, komise (Meziresortní hodnotitelská komise pro Program na podporu rozvoje průmyslových zón) uvolnila prvních 190 milionů korun (na zaplacení pozemků)," dodala Víšková.

V případě, že se kraji pozemky nepodaří vykoupit, uvažuje premiér Jiří Paroubek o vyvlastnění pozemků v Nošovicích. "Dovedu si představit nějaký leg specialis (speciální zákon) pro tento účel, který by vedl k vyvlastnění těchto pozemků," sdělil Paroubek, jenž ve středu jednal s viceprezidentem automobilky a ujistil ho o zájmu ČR o korejskou investici.

Vedle Nošovic jsou ve hře o investici automobilky Hyundai také průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji. Komise podle Víškové proto povolila uvolnění 91 milionů korun pro první fázi přípravy průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku, kde prvních 133 hektarů pozemků bylo smluvně zajištěno. V případě průmyslové zóny Holešov vzala podle Víškové komise na vědomí, že první fáze přípravy zóny pokračuje.

Hyundai chce v Evropě postavit továrnu za 35 až 40 miliard korun. Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů. Vedení korejské firmy Hyundai Motor Company dalo najevo, že má zájem o Nošovice, kde ale kraj musí přesvědčit majitele ještě pěti procent pozemků, aby svou půdu pro budoucí průmyslovou zónu prodali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK