Armáda podepsala smlouvy s Aerem, privatizace může pokračovat

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Armáda s Aerem Vodochody podepsala smlouvu, která jí na příštích 25 let zabezpečí pozáruční podporu letadel, informoval mluvčí Aera Vítězslav Kulich. Privatizace Aera tudíž může pokračovat. Právě čtvrtek byl podle České konsolidační agentury posledním dnem, který by ještě zaručil dodržení naplánovaného harmonogramu privatizace. Ten před dvěma týdny schválila vláda.

Smlouva s platností do roku 2029 zabezpečí pozáruční podporu provozu letounů L-159 a L-39 ve vlastnictví ministerstva během celého životního cyklu strojů. "Rámcová smlouva a navazující dílčí smlouvy společnosti s ministerstvem obrany přispějí k zajištění obranyschopnosti země prostřednictvím letounů L-159 a L-39. Zároveň umožní dlouhodobě stabilizovat vojenský program společnosti Aero Vodochody," uvedl prezident firmy Petr Klimeš.

Armáda měla podle plánu podepsat smlouvy s Aerem do konce listopadu. Pozdější termín mohl ohrozit plán prodeje firmy, v jehož rámci se mají uchazeči o Aero přihlásit do soutěže do příští středy. Konec celého tendru je naplánován na polovinu května příštího roku. "Privatizace může pokračovat podle původně schváleného harmonogramu," řekl mluvčí ČKA Jiří Pekárek v reakci na podpis smlouvy.

Stát ve dvoukolovém výběrovém řízení, v jehož druhé části rozhodne cena, prodává téměř stoprocentní podíl a pohledávky za 5,5 miliardy korun a 215 milionů dolarů (5,4 miliardy Kč). Aero ke konci minulého roku zaměstnávalo zhruba 1600 lidí a loni vydělalo téměř 300 milionů korun. Stát naposledy Aero prodal americké společnosti Boeing, firmě však nové majetkové uspořádání příliš nových zakázek nepřineslo a stát loni podíl v Aeru, včetně dluhů, odkoupil zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK