Firmy v Praze podepsaly deklaraci o podpoře Škody Auto v Číně

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Škoda při vstupu na čínský trh bude mít podporu tamního největšího výrobce motorových vozidel SAIC. Vyplynulo to z dnešního podpisu společné deklarace, kterou vedle SAIC podepsaly ještě firmy Škoda Auto, Volkswagen a Shanghai Volkswagen Automotive Company. Podle již dříve uzavřené licenční smlouvy by se v Číně měla začít vyrábět limuzína střední třídy Škoda Octavia od roku 2007 ve společnosti Shanghai Volkswagen. Deklarace byla podepsána při příležitosti návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v ČR, oznámila firma Škoda Auto.

"Čína je pro nás strategickým trhem a podepsaná deklarace je dalším krokem k úspěšné expanzi značky Škoda na čínském trhu. Tímto společným prohlášením jsme také položili základ k hlubší spolupráci na budoucích projektech," řekl předseda představenstva Škoda Auto Detlef Wittig. Partneři také chtějí upevnit a dále posilovat pozici značky Škoda v Číně.

Automobilka Škoda Auto hodlá při plánované montáži svých vozů v Číně uplatnit jiný model výroby než ve svých dalších zahraničních závodech. Zatímco například do Indie a Ukrajiny jsou z Mladé Boleslavi dodávány automobily Škoda rozložené na díly, v Číně budou 70 procent komponentů pro licenční výrobu dodávat přímo čínské firmy. Zbytek zajistí další firmy ze světa, včetně Škody Auto.

Podle plánů vedení automobilky by se v Číně mělo vyrábět zprvu kolem 40.000 vozů ročně. Podle reakce trhu počítá Škoda Auto do budoucna s případným zvýšením výroby v Číně na 50.000 až 70.000 vozů. Nejdříve budou škodovky určeny jen pro čínský trh, později by se ale mohly vyvážet i do okolních zemí.

Prodej a servis vozů Škoda v Číně bude zajišťovat síť vybraných prodejců a servisních podniků značky Škoda.

Společnost Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), největší výrobce automobilů v Číně, je hlavním partnerem Volkswagenu v této zemi. Shanghai Volkswagen Automotive Company Ltd. (SVW) je společný podnik s Volkswagenem, který byl založen již v roce 1985.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK