MMF odhlasoval snížení dluhu chudých zemí o 4,8 miliardy dolarů

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 8. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond odhlasoval návrh snížit chudým zemím dluh o 4,8 miliardy dolarů (asi 119 miliard Kč). Díky iniciativě z letošního června se tak dluhové zátěže zbaví 20 nejchudších zemí. MMF bude odpis dluhů z části financovat příjmy z prodeje zlatých rezerv.

Snížit dluhy nejchudších zemí na minimum se v červnu zavázali činitelé osmi nejvyspělejších zemí světa v čele s Británií. Chudé země, kterých se rozhodnutí týká, by měly reálné dopady cítit již začátkem příštího roku.

Měnový fond postupně rozprodává zlaté rezervy od roku 1999, ale vždy mimo trh, takže dopad na komoditní trhy je zpravidla jen psychologický.

Měnový fond ale není jediný, kdo se na oddlužení nejchudších zemí podílí. Jde o multilaterální dohodu, na které se podílí také Světová banka a další instituce. Část peněz, kterými se bude krýt odpis dluhů, poskytne 43 zemí přispívajících v rámci MMF na tyto účely.

Fond sdělil, že má příslib také od dárců, jejichž penězi bude schopen pokrýt odpisy dluhů částkou 285 milionů dolarů. Podobný krok jako měnový fond by měla na začátku příštího týdne oznámit i Světová banka a Africká rozvojová banka.

Mezi zeměmi, které budou mít z odpisů dluhu prospěch, je například Benin, Bolívie, Burkina Faso, Zambie, Uganda, Kambodža, Tádžikistán, Etiopie, Ghana, Rwanda, Honduras, Guyana, Nikaragua, Senegal, Niger, Madagaskar a Mali.

Někteří dárci mají obavy, zda budou poskytnuté peníze účelně vynaloženy a zda nebudou zneužity. V zemích, které se odpuštění dluhů dočkají, proto bude MMF provádět namátkové kontroly. Úředníky bude zajímat především hospodářská politika a zaměří se na to, jak dané země konkrétně bojují proti chudobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK