Služby posiloven a lázní by měly být levnější, Senát souhlasí

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Služby posiloven, kondičního cvičení a saun mají od počátku příštího roku podléhat nižší, tedy pětiprocentní sazbě DPH. V rámci schvalování vládního zákona o daních z příjmů to schválil Senát, ačkoli k tomu někteří senátoři měli výhrady. Do nižší sazby se dostaly také jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky.

"Co nás na jedné straně vede k převedení služeb tureckých a parních lázní do snížené sazby, a stejně tak neřešíme například problém svozu a likvidace odpadů u obcí, i když to podmínky EU umožňují," tázal se šéf hospodářského výboru Milan Balabán (ODS).

Od DPH by měly být úplně osvobozeny organizace, které se zabývají výchovou dětí a mládeže. Školy si podle novely budou moci odečíst ze základu daně dary až do výše deseti procent, tedy v dvojnásobné výši. Od spotřební daně budou osvobozeni vinaři s roční produkcí do 2000 litrů.

Samotná novela zákona o daních z příjmů podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) zjednoduší zdaňování příjmů formou zvýšení a rozšíření takzvaných výdajových paušálů. Při jejich využití stačí pro výpočet daně celkové příjmy. Podnikatelé si odečtou určité procento příjmů jako výdaj a ze zbylé části si vypočtou daň. Vláda původně navrhovala paušály zvýšit na 50 procent, sněmovna ale rozhodla jinak.

Zemědělci tak budou moci dát do nákladů 80 procent svých příjmů bez prokazování struktury nákladů, 60 procent to bude u živností řemeslných, 50 procent u ostatních a u některých dalších činností to bude 40 procent místo nynějších 25 procent. Toto členění podle Balabána povede v některých případech k obcházení zákona. "Když si vezmeme pozici účetního a auditora, každý z nich, když bude dělat totéž, bude mít nárok na jiný paušál," poznamenal senátor.

Novela podle ministra také umožňuje zaměstnavatelům snížit základ daně o náklady na hromadnou dopravu zaměstnanců na pracoviště a o výdaje na jejich přechodné ubytování v hromadných ubytovacích zařízeních.

Normu, k jejímž hlavním cílům patří snížení daní z příjmů pro většinu českých obyvatel, ale senátoři schválili beze změn, aby mohla nabýt účinnosti od Nového roku. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK