Aktualizovaný výhled Intelu investory nenadchl

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 9. prosince (ČTK) - Americká společnost Intel zveřejnila aktualizovaný výhled hospodaření, který byl mírně horší, než očekávali analytici. Akcie Intelu tak prohloubily ztráty a propadly se až na 24,90 USD, což představuje pokles o více než tři procenta. Intel v tomto čtvrtletí očekává tržby od 10,4 miliardy do 10,6 miliardy dolarů.

Intel je největším výrobcem počítačových čipů na světě a jeho vyhlídky nejsou tak příznivé, jak ve svých plánech nastínili někteří jeho konkurenti. Ve své předchozí zprávě Intel avizoval, že počítá s tržby od 10,2 miliardy do 10,8 miliardy dolarů, takže aktualizovaný výhled je přesně uprostřed.

Procesory, které vyrábí Intel, lze najít asi v 90 procentech všech počítačů na světě. Analytici proto dění kolem Intelu sledují velmi pozorně, a snaží se z něj odhadnout další vývoj trhu. Nyní od Intelu očekávali, že odhadne tržby na 10,6 miliardy dolarů, a se zúžením odhadu se nespokojili.

V předchozích dnech aktualizovaly výhled i další firmy z odvětví mikročipů, které vyzněly příznivěji. Růst tržeb nastínil například Texas Instruments nebo Xilinx, a proto analytici čekali totéž i od Intelu.

"Bude se to posuzovat jako mírné zklamání," nastínil reakci akciových trhů analytik společnosti Stifel, Nicolaus & Co Cody Acree. Zástupci Intelu nicméně analytiky zklidnili tím, že podle nich je trh nadále silný a firma pociťuje vysokou poptávku a má i silný odbyt.

Finanční ředitel Intelu Andy Bryant řekl, že se firmě daří snižovat náklady, což je hlavně výsledek technologického pokroku a vysokého využití kapacit. Poptávku po čipech nadále táhne silná poptávka na mladých trzích a trvající zájem o nákupy notebooků. Analytici upozorňují, že z Intelu už je příliš velký kolos, takže chvíli trvá, než se změny k lepšímu projeví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK