Japonské akcie díky finančním firmám rostly, dolar posiloval

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 9. prosince (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne rostly. Nahoru táhly trh hlavně bankovní a makléřské společnosti, o které je zájem díky optimistickému výhledu vývoje japonské ekonomiky. Spekulace o možné restrukturalizaci pak pomohla k růstu firmě Matsushita. Index Nikkei si připsal 1,45 procenta na 15.404,05 bodu. Dolar v naději na další růst sazeb posiloval.

Analytici upozorňují, že na trhu je silný zájem o nákupy. Manažer společnosti Meiji Dresdner Asset Management Hadžime Jagi dodal, že někteří drobní investoři otevírají nové účty, aby mohli nakupovat akcie. Vzniklo také množství investičních fondů, což podporuje zájem o nákup akcií. Pozornost trhu se nyní nejspíš soustředí na zprávu japonské centrální banky o náladě podnikatelů. Ta bude zveřejněna příští týden. Investoři doufají, že zpráva s názvem tankan potvrdí oživení japonské ekonomiky.

Dolar v Asii pokračoval v posilování k jenu, podpořen revizí údajů o růstu japonské ekonomiky za třetí čtvrtletí směrem dolů a nadějí na další růst úrokových sazeb v USA. Trh očekává, že americká centrální banka příští týden znovu zvýší úrokové sazby, a to na 4,25 procenta.

Dnešní údaje o slabším růstu japonského HDP naopak naznačily, že japonská centrální banka bude držet úrokové sazby blízko nuly velkou část příštího roku. Jejich zvýšení může nastat až v roce 2007.

V závěru obchodování dolar k jenu stoupl o 0,3 procenta na 120,60 JPY a vůči euru vzrostl na 1,1805 USD ze čtvrtečních newyorských 1,1820 USD. Euro k japonské měně posílilo na 142,30 JPY z předchozích 142,09 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK