ČOKA: V ČR se psí a kočičí kožešiny nevyrábějí, je to nesmysl

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Čeští producenti a zpracovatelé kožešin dnes rázně odmítli tvrzení manželky zpěváka Paula McCartneyho, že v ČR bují průmyslová výroba psích a kočičích kožešin. Také Státní veterinární správa (SVS) nemá žádné informace, které by svědčily o pravdivosti tvrzení Heather Mills McCartneyové. "Je to absolutní nesmysl. Zřejmě se nějaká celebrita nudí," řekl prezident České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Petr Kubát.

McCartneyová v těchto dnech vyzvala Evropskou unii k zákazu výroby a prodeje psích a kočičích kožešin v Evropě. McCartneyová a další aktivisté současně zveřejnili údajné důkazy o tom, že tento průmysl bují především v ČR. "Domácí kočky jsou v ČR kradeny na ulicích. Stahují se zaživa," prohlásila. Ukázala rovněž dětskou pokrývku ušitou z 20 kočičích kůží a videozáznam, který zachycuje vyhublé psy a kočky v tmavých a těsných místnostech a klecích i zabití jednoho psa.

SVS podle jejího mluvčího Josefa Dubna žádné takové informace nemá. "Jestli si někdo z nějaké zastřelené kočky udělá doma kožešinový pás, tak to samozřejmě vyloučit nelze. Ale že by u nás existovalo celé průmyslové odvětví, tak o tom nemáme absolutně žádné informace. Nemají je ani nevládní organizace na ochranu zvířat, se kterými spolupracujeme," řekl Duben.

Dodal, že SVS se v minulosti naopak společně s komisí pro ochranu zvířat vyslovila proti dovozu kožešinových suvenýrů z Číny, protože byly vyrobeny z psích a kočičích kožichů. V ČR nyní podle Dubna funguje minimum farem s kožešinovými zvířaty. "Zatímco na začátku 90. let jich bylo zhruba 30, tak teď jsou pouze tři. Nedorozumění možná vzniklo tak, že si nás paní McCartneyová spletla s nějakou asijskou zemí," poznamenal Duben.

O výzvě McCartneyové již diskutují europoslanci. "Musí to přestat," prohlásil poslanec Evropského parlamentu Struen Stevenson, jenž výzvu podporuje. "Hlavní věcí, o kterou usilujeme, je zákaz dovozu, vývozu a obchodu s psími a kočičími kožešinami v celé EU," dodal. Tento obchod je již zakázán ve Spojených státech a Austrálii i v Belgii, Dánsku, Francii, Řecku a Itálii, píše agentura AP.

McCartneyová učinila již v březnu podobnou výzvu, ve které se zaměřila na dovoz psích a kočičích kožešin z Číny. Poslanec Philip Whitehead uvedl, že problém se nyní rozšířil a přiblížil. "Nyní existuje důkaz, že se to děje i v ČR," řekl Whitehead.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK