Koruna se vrátila na 29,10 Kč/EUR, k dolaru posílila na 24,58 Kč

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala směrem k 29,00 Kč za euro, odpoledne se ale rychle vrátila na úvodní kurz 29,10 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna následkem poklesu americké měny na světových trzích posílila o dvacet haléřů na závěrečných 24,58 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Koruna ráno otevřela na 29,10 Kč/EUR a během dne postupně posilovala. Před hranicí 29,00 Kč/EUR však kurz narazil na odpor, odpoledne tak bylo ve znamení návratu na úvodní hodnoty," popsal vývoj analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Žádnou bezprostřední reakci na zveřejněná data o HDP ve třetím čtvrtletí jsme neviděli," doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dolar se na světových trzích odpoledne obrátil k poklesu, okolo 17:00 se obchodoval na 1,1825 USD/EUR. "Vůči dolaru koruna mírně posiluje, ovšem z většího nadhledu je zřejmé, že dlouhodobě kurz nemá jasný trend," podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Příští týden bude v Česku na programu běžný účet, vzhledem k již známé obchodní bilanci by však podle Vlka neměl mít sílu zahýbat kurzem koruny. Šichtařová předpokládá, že koruna v dalších dnech oslabí nad 29,20 Kč/EUR a k posilování se vrátí až koncem roku.

Česká ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí tempo růstu na 4,9 procenta z 5,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomové očekávali v průměru růst HDP mezi 4,8 a 4,9 procenta. Tuzemská ekonomika je ve skvělé kondici a růst hrubého domácího produktu má zdravé základy, shodli se ekonomové oslovení ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK