Ropa ztratila zisky a spadla zpět pod 60 USD

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. prosince (ČTK) - Ceny ropy v pátek nakonec podlehly vlně inkasování zisků z předešlého růstu a americká ropa spadla zpět pod hranici 60 dolarů za barel. Závěrečný pokles nadešel poté, co cena nejprve vystoupila poprvé po pěti týdnech nad 61 dolarů za barel v reakci na mrazivé počasí na severovýchodě USA.

Cena americké lehké ropy v závěru ztratila proti čtvrtku 1,16 dolaru a skončila na 59,50 dolaru za barel; přitom předtím vystoupila až na 61,50 USD, nejvýše od 4. listopadu. Severomořská ropa Brent oslabila o 1,18 dolaru na 57,49 USD.

Při dnešním maximu byly ceny proti minulému pátku vyšší o více než dva dolary na barel. To investory přimělo k vybírání zisků a na trh začala působit i blízkost pondělní schůzky Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Nakonec tak byl cenový přírůstek za týden téměř nulový.

Prezident OPEC Ahmad Fahd Sabah dnes ministrům členských zemí oficiálně navrhl, aby na pondělní schůzce ponechali těžební limity i produkci beze změny. Tento výsledek se již déle všeobecně očekává a také se předpokládá, že kartel ponechá v platnosti nabídku dávat k dispozici trhu veškeré své volné kapacity.

Ranní růst ceny na pětitýdenní maximum byl odpovědí na chladné teploty na americkém severovýchodě, největší světové oblasti spotřeby topného oleje. Podle meteorologů by měly zdejší teploty zůstat pod normálem v příštích dnech.

Chladné počasí zvyšuje poptávku po topném oleji a zemním plynu. Cena zemního plynu se dnes v New Yorku kvůli arktickým mrazům dočasně vyšplhala na nový rekord 15,52 dolaru za milion britských termálních jednotek (mbtu).

Zásoby ropy v USA jsou nyní o 11 procent nad úrovní před rokem a vyšší jsou i zásoby topného oleje. Rafinerie si doplnily zásobníky díky nadprůměrně teplému podzimu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK