Hranický Philips získal zpět povolení k výrobě

10.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 10. prosince (ČTK) - Hranické továrně na výrobu televizních obrazovek LG. Philips Displays již nechybí ekologické povolení k výrobě. Po více než půl roce ho získala zpět. Takzvané integrované povolení, které v dubnu zrušil Městský soud v Praze, nyní vydal olomoucký krajský úřad, píše středomoravská příloha Mladé fronty Dnes.

Právníci brněnského Ekologického právního servisu však tvrdí, že Philips povolení vůbec dostat neměl. Závod si totiž nechal posoudit jen dva ze zdrojů znečištění, a to lakovnu a čističku odpadních vod.

"Dalších 15 zdrojů znečištění ovzduší do žádosti o integrované povolení vůbec nezahrnul," tvrdí Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.

Zástupci hranické továrny oponují, že rozsah posuzovaných zdrojů znečištění dostačuje.

"Potvrzuje to nejen vydání nového integrovaného povolení, ale i rozhodnutí ministerstva životního prostředí," uvedla mluvčí hranického Philipsu Zuzana Fojtíková.

Právě červencové rozhodnutí ministerstva je předmětem sporu. Ministerstvo totiž tehdy továrně umožnilo získat povolení jen s povolení jen s posouzením dvou zdrojů znečištění. Krajským úředníkům pak nezbylo než povolení vydat.

"Museli jsme respektovat právní názor ministerstva," řekl Radomír Studený z odboru životního prostředí olomouckého hejtmanství. Podle něj bylo na Philipsu, zda podá novou žádost i s rozšířením na další zdroje. Kromě ekologických právníků o to žádalo i město Hranice. Philips ale nakonec podal žádost jen s původními dvěma zdroji.

"Nemáme žádný právní nástroj k tomu, abychom je donutili žádost rozšířit," řekl Studený.

Brněnští právníci se budou proti rozhodnutí odvolávat. Podle nich je sice povolení o něco kvalitnější, ale stále odporuje české i evropské legislativě. Pokud ministerstvo jejich připomínky odmítne, podají žalobu.

Hranická továrna má problémy s odbytem. Televize s klasickými obrazovkami totiž rychle vytlačují modernější přístroje s tenkými obrazovkami na bázi tekutých krystalů či plazmy. Propad prodeje je dvakrát rychlejší, než jak ho počátkem roku společnost odhadovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK